Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget betalar SOS-fakturor

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 15.07
Erik Weiman: ”Vi väljer att betala för att undvika en långdragen rättsprocess”
(1:44 min)
Ambulans på utryckning. Foto: August Bergkvist/SR.

Uppsala läns landsting kommer att betala de fakturor till SOS Alarm som de tidigare vägrat att betala - något som lett till att SOS sagt upp sitt avtal med landstinget.

Men landstinget betalar motvilligt säger chefsjuristen Jens Larsson:

– konsekvensen är att vi motvilligt har betalat de här räkningarna och därigenom säkrar vi patientsäkerheten och vi gör också ett fortsatt försök till gott samarbete med SOS Alarm.

Bråket har handlat om att SOS ska få ersättning om det dröjer mer än 30 sekunder innan ett larmsamtal kan kopplas över till Medhelp - ett företag som har uppdraget att larma ut ambulanser i bland annat Uppsala län.

Medhelp ska ha svarat för sent nästan 1.600 gånger enligt SOS Alarm - och därför har SOS krävt nästan sju miljoner kronor enligt det avtal som har skrivits med fyra landsting, bland annat Uppsala.

Landstinget bestred fakturorna och betalade inte. Men när SOS Alarm i förra veckan sa upp avtalet med alla de fyra landstingen så har Uppsala läns landsting nu ändrat sig och valt att betala fakturorna.

Men landstinget betalar motvilligt för att patienter inte ska drabbas - och för att de ska slippa att hamna i en tvist i tingsrätten, det säger moderaternas landstingsråd Erik Weiman:

– Vi har fortfarande invändningar men vi väljer ändå att betala för att undvika en långdragen rättsprocess, säger Erik Weiman.

Så nu är det troligt att SOS Alarm drar tillbaka uppsägningen av avtalet med de fyra landstingen. Det kan också bli så att avtalet skrivs om på nåt sätt så att allt kan fortsätta som vanligt - vilket alltså innebär att SOS Alarm svarar på larmnumret 112 - och kopplar över till Medhelp om ambulanser ska larmas ut. Sverker Peterson är presstalesperson på SOS Alarm:

– Vi är också glada att det här löstes. Vi är inte intresserade av någon rättslig process utan bara att vi kommer till rätta med det här på något bra sätt. Det tycker jag att vi gjort nu, säger Sverker Peterson.

Martin Hult
martin.hult@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".