Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bilbana för riktiga bilar visades upp

Publicerat fredag 12 oktober 2012 kl 05.22
Uppdaterat fredag 12 oktober 2012 kl 08.25
"Är precis som en bilbana"
(5:33 min)
1 av 2
Elbil vid Arlanda. Foto: Klara Klintbo Skilje
Elbilsinnovatören Gunnar Asplund. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
2 av 2
Elbilsinnovatören Gunnar Asplund. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR

Framtidens bilåkande kan komma att ske på en elektrisk bilbana - helt utan bolmande avgasrör. Efter ett miljonstöd från Energimyndigheten har en grupp forskare i sommar utvecklat en testanläggning på Arlanda med strömskenor nedsänkta i asfalten.

Gunnar Asplund, innovatör på företaget Elways, tror starkt på idén med så kallad elvägar.

– Trafiken är en av dom stora bovarna. Där måste man göra något drastiskt. Det här är kanske det mest drastiska, att gå över till el för både bilar och lastbilar, berättar han.

Principen är densamma som med leksaksbilbanor, men här är det en fullstor personbil som förs fram på en strömledande räls. Det går i ganska sakta mak på den 200 meter långa rälsen, men enligt Gunnar Asplund kommer det gå betydligt snabbare framöver.

– Det är precis som en bilbana, man för över kraften från vägen till bilen. Det här är den billigaste elbanan. Den går att använda för både personbilar och lastbilar till ett mycket lågt pris.

Hur mycket skulle det kosta om hela Europa fick sådana här elvägar?

– Europasiffran har jag inte huvudet, men i Sverige skulle det ungefär 80 miljarder kronor. Nästa steg nu blir att hitta något projekt där man kan köra det här i större skala, på riktiga vägar, säger Gunnar Asplund.

Klara Klintbo Skilje
klara.klintbo_skilje@sverigesradio.se

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".