Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tummen ner för Trafikverkets sätt att räkna tågstatistik

Publicerat måndag 4 februari 2013 kl 07.54
"Det låter som en begreppsförvirring"
(1:59 min)
Arkivfoto: Anders Wiklund/Scanpix

Trafikverkets statistik visar att 98,5 procent av alla tåg i Uppsala län kommer i tid. Men inställda tåg tas inte med i statistiken och alla tåg som är mindre än femton minuter försenade räknas som i tid. Det här definitionen på "punktlighet" är inte rimlig, anser Jan Bertoft, generalsekreterare i organisationen Sveriges konsumenter.

– Definitionen verkar dels väldigt stelbent, och dels verkar den konstruerad för att få snygga siffror. Ur ett konsumentperspektiv låter det här som en begreppsförvirring, och att man försöker göra våld på begreppet punktlighet.

Få av de pendlare som står och huttrar på perrongen i Enköping eller Uppsala känner igen sig i trafikverkets statistik som alltså uppger att 98,5 procent av tågen i Uppsala län är i tid. Men begreppet "i tid" betyder alltså inte att tåget anländer enligt tidtabell. Alla tåg som är högst femton minuter försenade räknas som punktliga. Inställda tåg räknas överhuvudtaget inte med. Men det här är det bästa sättet för att redovisa punktlighet anser Lena Engstedt på trafikverket:

 – Inom järnvägen har man en historia av att man mäter inom en toleransnivå, och då har vi valt femton minuter för att få ett jämförelsetal. Som resenär ska man utgå från när man förväntar sig komma fram.

Men då får jag väldigt lite stöd av den här statistiken. Jag måste räkna med att jag ska ta ett tidigare tåg om jag verkligen behöver komma i tid.          

 – Du ska lita på den tidtabell som finns, och de flesta tåg kommer fram i tid och förseningarna är oftast mindre än femton minuter, säger Lena Engstedt på Trafikverket.

Trafikverkets definition på punktlighet används även inom flyget - SAS vann utmärkelsen Europas punktligaste flygbolag genom att ha 88 procent av sin trafik högst femton minuter försenad - alltså sämre än Uppsalapendeln. Jan Bertoft från Sveriges konsumenter har ingen förståelse för det här sättet att räkna:

Om de säger att 97 procent av tågen är i tid, och så räknar de bort de tåg som är inställda så ger det en skev uppfattning. Jag skulle vilja säga att det är vilseledande, eftersom det är rätt vanligt att tåg ställs in. Det är inte rimligt.

Per Enerud
per.enerud@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".