Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Underskott på 60 miljoner för Uppsalas skolor

Publicerat torsdag 14 februari 2013 kl 15.46
"Så mycket som möjligt sparas på lokaler"
(1:41 min)

Uppsalas skolor går en tuff framtid till mötes. Såväl grundskolan som gymnasieskolan måste klara sig med snävare ekonomiska ramar. Nyligen beslutade nämnden för vård och bildning att gå in i 2013 med ett underskott på sammanlagt 60 miljoner kronor.

– Så mycket som möjligt ska sparas på lokaler. Det är ju det absolut bästa att spara på, säger grundskolechefen Lars Romanus om vad man ska spara på.

Betyder det att ni ska slå ihop skolor eller lägga ner?

– Ett sätt kan ju vara att flytta barn från en skola till en annan. Antingen så att man delar upp årskurserna på ett annat sätt, eller att de skolor som tappat många elever kan säga upp delar av lokalerna. Det är det som är gjort på många skolor.

– Just nu håller elever på och väljer skolor och det har väldigt stor betydelse hur de skolvalen slår, säger Lars Romanus.

De stora pengarna ska alltså i första hand sparas på lokaler. I de fall där personal blir övertalig så kommer de berörda samlas till en vikariepool, något som man hoppas kommer leda till besparingar eftersom kommunen i dag tar in externa vikarier för ungefär två miljoner kronor i månaden.

Efter flera år med minskade anslag hade grundskolechefen Lars Romanus önskat sig mer pengar. Men det blir det inte, säger Cecilia Forss, moderat kommunalråd med ansvar för skolan. Hon menar dessutom att besparingar inte behöver ge sämre skolresultat för eleverna.

– Jag tror inte att det finns någon verksamhet som inte skulle vilja har mer pengar.

Vad tänker du om att skolan tvingas spara år efter år?

– Jag ser ju att resultaten ökar hela tiden och jag ser också att all vedertagen forskning inte ser det här som ett problem. Jag kan inte se att vi haft något problem av det i Uppsala kommun heller. Eleverna klarar sig allt bättre, säger Cesilia Forss (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".