Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

JB Gymnasiet kan tas över av stiftelse

Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 20.31
Omar Hijazi, rektor: "Det kommer inte märkas"
(0:40 min)
Lärare vid svarta tavlan. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

JB Gymnasiet i Uppsala kan komma att tas över av den icke-vinstdrivande Stiftelsen Stadsmissionen skola. Det när nu en av landets största friskolekoncerner, JB Education, säljer eller stänger sina gymnasie- och grundskolor.

I torsdags kväll meddelande koncernen i ett pressmeddelande att den gör sig av med samtliga grund- och gymnasieskolor. De fyra grundskolor som finns kvar kommer att drivas vidare av andra, liksom 19 av 23 gymnasieskolor, enligt JB Education.

Men att JB Education hittat nya ägare till många av sina skolor är ingen garanti för att verksamheten där kan fortsätta. De nya ägarna måste godkännas av Skolinspektionen, som granskar bland annat ekonomisk stabilitet, elevunderlag och andra förutsättningar för att kunna bedriva en långsiktig verksamhet.

Den icke-vinstdrivande Stiftelsen Stadsmissionens skola, som drivs av Stockholms Stadsmission kommer att fatta beslut på sitt styrelsemöte på måndag, men är intresserad av att ta över sex gymnasieskolor i Mälardalen, bland dem JB Gymnasiet i Uppsala.

På JB Gymnasiets facebooksida har företrädare för skolan skrivit att de är mycket glada över att skolan fått en ny och stark ägare, och att de är övertygade om att ägarbytet innebär att verksamheten i Uppsalaskolan säkerställs och kan utvecklas starkt framöver.

Upplandsnytt/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".