Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reservkraften på Forsmark borde ha startat

Uppdaterat fredag 31 maj 2013 kl 18.06
Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 22.44
"Det finns inte en automatikfunktion i grundkonstruktionen"
(2:05 min)
Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Den incident som i går inträffade vid Forsmarks kärnkraftverk och som klassas som allvarlig, då reservströmmen på reaktor 3 inte gick i gång vid ett strömavbrott, berodde på en konstruktionsbrist som var okänd för Forsmark.

- Det finns inte en automatikfunktion i grundkonstruktionen just när det gäller den här typen av störning som vi såg i går.

Visste ni om att det inte finns en automatik vid vissa typer av strömavbrott?

- Nej, det visste vi inte, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef på Forsmarks kärnkraftverk.

Händelsen inträffade i går förmiddag på Forsmarks största reaktor, reaktor 3, som är avstängd för underhåll. Förmodligen var det underhållsarbetena som orsakade ett strömavbrott, men det som då hände var att den automatiska reservförsörjning som ska sättas i gång och som består av fyra nödkraftsdieslar, inte slogs på. Skälet till det var att det inte blev helt spänningslöst, vilket är förutsättningen för att nödkraftsdieslarna ska sättas i gång. I stället fick nu reservkraft sättas i gång manuellt, och efter en halvtimme var alla fyra dieslarna i gång. Eftersom reaktorn var avställd vid det här tillfället hade personalen ganska många timmar, kanske rentav någon dag på sig, för att reagera och få i gång reservström innan situationen blev riktigt allvarlig. Hade däremot reaktorn varit i gång vid strömavbrottet och den automatiska reservströmmen då inte gått i gång, så hade det bara handlat om timmar som personalen haft på sig för att få i gång reservström och förhindra en härdskada.

Så frågan är då om det här felet hade kunnat inträffa också om reaktorn varit i drift, med tanke på att följderna då kunde blivit betydligt allvarligare. Inspektören Klas Idehaag på Strålsäkerhetsmyndigheten ser det som osannolikt:

– Bedömningen är att den här händelsen bara kan inträffa om man står med en avstängd reaktor, säger inspektören Klas Idehaag

Hur lång tid hade det kunnat gå utan att det blev en härdskada?

– Det är en spekulation, men det rör sig om många timmar, upp till dagar. så det finns tid att vidta åtgärder.

Vad hade hänt om reaktorn varit igång?

– Bedömningen just nu är att de skyddsfunktioner som finns på verken hade fungerat om anläggningen varit igång.

En kategori 1-händelse innebär bland annat att Forsmark 3 inte får tas i drift igen förrän Strålsäkerhetsmyndigheten har gett sitt godkännande..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".