Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industribyggnad med kraftig rökutveckling som följd och spridningsrisk till närliggande fastigheter. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på din lokala P4 kanal.
(Publicerat idag kl 12.35)

Kommunalråd har fortsatt förtroende för Forsmark

Publicerat lördag 1 juni 2013 kl 11.10
Kommunalråd: "Jag har stort förtroende för kärnkraftverket"
(1:35 min)
Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Fortsatt förtroende för kärnkraften. Det säger Östhammars kommunalråd Margareta Widén-Berggren efter händelsen i torsdags. Då blev en av reaktorerna strömlöst. Och felet klassas som den allvarligaste typen enligt Strålsäkerhetsmyndighetens tregradiga skala.

– I det här fallet hade man ändå kontroll. Det som inte slogs på automatiskt slogs på manuellt via kontrollrummet, säger kommunalrådet Margareta Widén-Berggren (S) som är ordförande för Lokala Säkerhetsnämnden i Östhammar.

Är det något som bekymrar dig att det inte fungerade automatiskt?

– Ja, det är klart att man funderar varför det inte gör det. Men nu är det ytterligare säkerhetssystem som finns. Men det är aldrig bra att elförsörjningen inte fungerar, säger Margareta Widén-Berggren.

Det som hände i torsdags var att det blev strömavbrott till reaktor 3 vid kärnkraftverket i Forsmark som då var avstängd för underhållsarbete. Men det fanns fortfarande en viss spänning kvar i ledningarna. Därför gick inte reservkraften i gång.

Det här upptäcktes. Och det var enligt Forsmark efter 14 minuter som det första dieselaggregatet sattes i gång för att få ström till reaktorn. El behövs för att kyla ner kärnbränslet - även när kärnkraftverket inte är i drift.

I nästa vecka har politikerna i Östhammars Lokala Säkerhetsnämnd möte. Då ska Forsmark och Strålsäkerhetsmyndigheten informera ytterligare om vad som hände. Enligt Margareta Widén-Berggren ska de fundera på om det mötet ska vara öppet också för allmänheten.

Hur stort förtroende har du för kärnkraftverket just nu?

– Jag har stort förtroende för kärnkraftverket. De informerar om precis allt som händer. Inte bara goda nyheter utan också om alla incidenter. I och med det känns det också trovärdigt, säger Margareta Widén-Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".