Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Studenter kräver svar om socialtjänstens arbetsmiljö

Publicerat söndag 2 juni 2013 kl 08.40
"Socialtjänsten tar inte sina arbetstagare på allvar"
(1:52 min)
Socionomstudenten Maria Berg vill ha svar från politikerna. Foto: Astrid Iselidh/SR.

Socialtjänsten i Uppsala kommun befinner sig i en negativ spiral. Det menar socionomstudenter vid Uppsala universitet som pekar på hög personalomsättning, påfrestande arbetsmiljö, och dåliga löner. Nu vill studenterna veta vad kommunens politiker tänker göra för att förbättra situationen.

– Vi har fått indikationer på att socialtjänsten i Uppsala har en väldigt dålig arbetsmiljö. Både den psykosociala arbetsmiljön, det är dålig lön, man tar inte sina arbetstagare på allvar, säger Maria Berg som är en av socionomstudenterna som står bakom.

– Deras uppgift när de ska möta klienter och brukare och göra utredningar och undersökningar urholkas på grund av att tiden inte räcker till, vilket gör att det blir rättsosäkra beslut och klienter och kunder, patienter får inte det de behöver enligt lagen, fortsätter hon.

Socionomstudenter vid Uppsala universitet har undersökt hur arbetssituationen ser ut för kommunens socialsekreterare. I undersökningen har man upptäckt flera brister som man pekar på i ett öppet brev till kommunens politiker.

Bland annat att man inom vissa enheter vid kommunen har haft en personalomsättning på 75 procent det senaste året, och att socialsekreterarna arbetsbelastning är för hög. Därtill menar de att lönerna är för låga jämfört med i närliggande kommuner.

Anders A Aronsson, folkpartistisk ordförande i socialnämnden för barn och unga, ifrågasätter uppgifterna, bland annat menar han att studenterna fått en felaktig bild av lönerna inom socialtjänsten.

Han konstaterar dock att personalomsättningen är hög på vissa avdelningar, och att socialsekreterare inom vissa områden har fått fler ärenden att hantera. Därför skapade nämnden bland annat fem nya tjänster förra året. Men om det var tillräckligt eller inte, är svårt för nämnden att bedöma, säger han:

– Vi ger ju ramarna för verksamheten, inriktning och så vidare, sen ligger det faktiskt på arbetsledningen att organisera arbetet på ett bra sätt. Säger då de till oss att vi måste ha mer resurser eller det här måste vi ändra, då får vi ta upp och pröva det.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".