Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SLU:s reningsverk igång igen i väntan på utbyggnad

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 05.08
SLU: "Vi kan jämna ut flödet av avloppsvatten"
(2:23 min)
Inne på SLUs nuvarande reningsverk Foto: Kina Pohjanen

Sveriges lantbruksuniversitet har börjat släppa på slakteriavloppsvatten till reningsverket i Funbo-Lövsta igen. Efter P4 Upplands granskning av utsläppen från SLU:s reningsverk vid slakteriet öster om Uppsala har man tills vidare kört i väg slakteriavloppsvattnet med tankbil från slakteriet. Men nu har SLU installerat en utjämningstank för att få bukt med utsläppen i väntan på utbyggnaden av reningsverket.

– Det innebär att vi kan jämna ut flödet av avloppsvattnet till reningsverket. Rent praktiskt betyder det att det uppstår inte toppar i flödet av avloppsvattnet som slår i taket för vad reningsverket klarar av, säger Mikael Jansson som är presschef på SLU i Uppsala.

I mitten av april kunde Upplandsnytt berätta att reningsverket vid SLU:s slakteri i Funbo-Lövsta inte klarade av att rena avloppsvattnet från slakteriavfallet.

Det är Lövsta kött som driver slakteriet som de hyr av SLU. Men som ägare är det alltså SLU som bär miljöansvaret.

Sedan slakteriet öppnade hösten 2011, har reningsverket gång på gång brutit mot sitt miljötillstånd och släppt ut ämnen som bland annat kan orsaka övergödning och leda till syrebrist i vattnet. Det dåligt renade avloppsvattnet har letts ut i Sävjaån, som är ett Natura 2000-område.

Efter vår granskning beslutade SLU att tills vidare inte använda reningsverket för slakteriavloppet, och fram till i förra veckan löste man problemet genom att köra iväg slakteriavloppsvattnet med tankbil till en biogasanläggning.

Men i väntan på utbyggnaden av reningsverket, har SLU installerat en utjämningstank på 50 kubikmeter mellan slakteriet och reningsverket.

Med hjälp av den ska slakteriavloppsvattnet fördelas jämnt över dygnet, vilket ska leda till att reningsverkets kapacitet utnyttjas bättre, och att man därmed undviker att släppa ut för höga mängder av exempelvis fosfor och syretärande ämnen.

Uppsala kommun samråder nu med SLU om vilka utsläppsnivåer som ska gälla för att kommunen ska godkänna den temporära lösningen. Huruvida man ska åtalsanmäla SLU för miljöbrott eller inte har kommunen ännu inte fattat något beslut om.

Trots att SLU tidigare har vidtagit en rad åtgäder har reningen ändå fungerat dåligt. Och fastän det enligt Mikael Jansson var förhållandevis enkelt att installera utjämningstanken, är det först nu som man har valt att göra det.

– Vi har ju haft en dialog hela tiden med kommunens miljökontor, och de har ju sagt tidigare att vi kunde köra på i den drift vi hade på reningsverket så länge vi håller på att projektera för en utbyggnad av reningsverket.

Så det har inte varit nödvändigt tidigare?

– Vi har inte bedömt det så, nej.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".