Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredning inledd om tidigare broöppning

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 11.25
Hjulstabron mellan Enköping och Strängnäs där biljakten slutade med två människor omkom. Foto: Jonas Ahlman/SR

Polisens internutredare har nu inlett en förundersökning av ett tidigare fall från 2010 när Hjulstabron utanför Enköping öppnades för att stoppa en misstänkt brottsling. Bron öppnades ju tidigare i år för att stoppa två män som då körde ut över bron och omkom.

Vakthavande befäl som tog beslutet om den broöppningen misstänks nu för tjänstefel.

Det tidigare fallet gäller en man som förföljdes av polis i mars 2010. Han vände när han insåg att bron var öppen, men greps senare av polis. Även där handlar det om ett misstänkt tjänstefel från polisens sida.

Det var i mars 2010 som polisen i Uppsala begärde en öppning av Hjulstabron för att stoppa en misstänkt brottsling, berättar Håkan Roswall som är åklagare på Riksenheten för polismål.

Han vill inte gå in på vad mannen var misstänkt för, men berättar att det fanns stora skillnader mellan honom och de två unga män som omkom när de körde av bron i mars i år. De hade tidigare smitit från en bensinnota på knappt 300 kronor.

Även det här fallet utreds nu alltså som misstänkt tjänstefel från polisens sida, men det ska inte vara samma polis som fattade beslutet då som nu.

Mannen som polisen ville få stopp på 2010 hade bland annat tidigare fällts för olaga hot och fanns också i belastningsregistret med flera trafikförseelser.

Vid det här tillfället körde han enligt polisen bland annat uppemot 80 kilometer i timmen utanför en förskola, gjorde en omkörning på ett backkrön där det var heldragen linje och körde mot rött ljus.

Enligt förundersökningen öppnades bron, men mannen vände och körde därifrån. Polisen fick senare stopp på honom i Västerås och han fälldes för bland annat grov vårdslöshet i trafik och för att ha hotat poliser.

– Det handlade om ett betydligt grövre brott 2010. Dessutom fanns det speciella omständigheter kring mannen som var kända av polisen, säger Håkan Roswall.

Bron öppnades vid halvsjutiden på kvällen. Mannen vände och lyckades smita men greps senare av polisen i Västerås och efter olyckan i Hjulsta tidigare i år har polisen i Uppsala själva anmält händelsen i mars 2010 till internutredningar.

– De vill ha en prövning efter olyckan i mars i år, säger Håkan Roswall.

Det finns uppgifter om att polisen ska ha öppnat bron vid flera tillfällen. Vad vet du om det?

– Det här är allt polisen hittat och berättat för mig om, när de gått igenom sina loggar. Exakt hur de letat vet jag inte. Men vi har inlett en förundersökning om fallet 2010 och även där handlar det om misstänkt tjänstefel, säger han.

Det vakthavande befäl som är misstänkt för tjänstefel efter olyckan i mars i år har förhörts av internutredningar, men Håkan Roswall har ännu inte tagit del av förhöret och vill därför inte kommentera vad den misstänkte polisen sagt.

– Jag måste läsa avskriften av förhöret först. Sen får vi se vad jag kan kommentera, säger han.

P4 Västernorrland/Upplandsnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".