Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen säger nej till universitetshus

Publicerat onsdag 5 juni 2013 kl 06.07
”Den kommer att dominera i omgivningen”
(1:36 min)
Vy Dag Hammarskjölds väg mot den föreslagna administrationsbyggnaden. Källa: 3XN.

Länsstyrelsen underkänner nu Uppsala universitets planerade och omdiskuterade administrationsbyggnad intill Botaniska trädgården i Uppsala. Att placera en så hög byggnad just på den platsen är "olämpligt", menar länsstyrelsen och dess planhandläggare Maria Andersson.

- Vi menar att den konkurrerar med främst Slottet och Botaniska trädgården och att den kommer att dominera i omgivningen på ett sätt som kanske inte är lämpligt för kulturmiljöintresset, säger Maria Andersson på länsstyrelsen i Gävleborg.

I det här fallet har länsstyrelsen i Uppsala avstått från att yttra sig med tanke på risken för jäv. Länsstyrelsen i Uppsala är hyresgäst i Uppsala slott och därmed granne till fastigheten där administrationsbyggnaden är tänkt att stå.

Det är ett tungt yttrande som länsstyrelsen nu kommer med. Länsstyrelsen har som en uppgift att bevaka att riksintressen tillvaratas, och här är bedömningen att byggnaden kan anses strida mot riksintresset om den placeras som det är tänkt, precis i hörnet mellan Dag Hammarskjölds väg och Norbyvägen. En så hög och massiv byggnad på den platsen riskerar att dominera slottet och Botaniska trädgården i stället för att samspela med dem, skriver länsstyrelsen. Som varnar för att om Uppsala kommun skulle godkänna en detaljplan enligt universitetets förslag, så kan det bli aktuellt för länsstyrelsen att gå in och upphäva beslutet.

Betyder det här att länsstyrelsen säger nej till den här byggnaden?

- Ja, i den utformningen som är i dag och som vi fått se i samrådsförslaget, så tycker vi det.

Kan man tänka sig en annan placering, en förskjutning i byggnadens läge?

- Det skulle kunna vara ett alternativ, säger Maria Andersson, planhandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".