Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Personalkritik mot Arlandaföretag

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 07.01
"Schemaläggningen är inte riktigt fungerande..."
(2:03 min)
Avgångshall på Arlanda. Foto: Tomas Magnusson/SR Uppland.

Nu kommer nya klagomål mot personalpolitiken inom företaget Menzies Aviation på Arlanda. Incheckningspersonalen har stressiga arbetsförhållanden och hinner ofta inte ta rast och äta lunch.

Blir man anställd i incheckningen på Menzies Aviation på Arlanda så får man räkna med att även jobba som diskare, och tid för rast och lunch finns sällan. Det säger anställda som vittnar om flera problem inom företaget.

 – Vi tvingas ofta springa istället för gå mellan gaterna när vi ska byta check in-disk.

 -- Ibland jobbar vi sex sju timmar i sträck utan rast.

Sofia Johansson på fackförbundet ST som suttit i förhandlingar med företaget, menar att de länge har haft problem med orealistiska scheman vilket har medfört stor press på de anställda.

 – Det blir stressigt för dem, de har ju en nästan omöjlig arbetssituation med att kunna hinna mellan de olika uppgifterna där det inte finns tillräckligt med utrymme för att hinna mellan en incheckning och nästa, så schemaläggningen är ju inte riktigt fungerande kan man säga, säger Sofia Johansson.

Företaget Menzies Aviation har drygt 400 anställda på Arlanda, där majoriteten jobbar i incheckningen eller på rampen med väskhantering. När Upplandsnytt för ett år sedan pratade med flera anställda så upplevde många press och orättvisor från ledningen. Bland annat handlade kritiken då om att man fick mer jobb om man jobbade på timmar än om man var fast anställd, att det var få som fick heltid, att det var dåliga scheman och svårt att få raster. Nu, ett år senare, vittnar flera anställda alltså om att problemen kvarstår. Facket bekräftar svårigheterna men säger också kommunikationen mellan ST och Menzies aviation har förbättrats.

 – Vi tycker att vi har fått en bättre dialog än för ett år sedan, säger Sofa Johansson

Men chefen för Menzies Aviations personal på Arlanda, Miguel Gomez, vill inte bli intervjuad om kritiken från personalen. Han svarar oss via mejl att kritiken är felaktig.

Vi har speciella diskare så check-in personal behöver inte diska. Schemaplanerare ser till att det finns tillräckligt med tid att förflytta sig på och de skiftansvariga ser till alla får den rast de har rätt till, skriver han.

Men Sofia Johansson på ST tycker inte att företaget har en föredömlig personalpolitik.

 – De tar inte hänsyn på det sättet som vore önskvärt, säger Sofia Johansson

Sanna Karlsson
p4uppland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".