Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler jobb att vänta i Uppland

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 16.05
"Det finns en positivism"
(6:57 min)
Jan-Eric Nyström, biträdande marknadschef för Arbetsförmedlingen i Norra Mälardalen, ser en ljusning på arbetsmarknaden i sikte. Foto: Sanna Richter/Sveriges Radio

Det ser ut att ljusna en del på den uppländska arbetsmarknaden, enlig en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Antalet jobb väntas bli fler. Och det är privata företag som står för tillväxten.

– Den senaste prognosen pekar på en positivism bland företagen som har svarat på vår enkät, säger Jan-Eric Nyström som är biträdande marknadschef för Arbetsförmedlingen i Norra Mälardalen.

Men det ser olika ut i olika delar av länet. Uppsala län har landets lägsta arbetslöshet med 6,2 procent. Men i Älvkarleby och Tierp är arbetslösheten betydligt större - med 11,3 respektive 9,9 procent.

Tillväxten av nya jobb väntas bland de privata företagen i tjänstesektorn. Det handlar om jobb inom hotell, restaurang och handel.

– Uppsala expanderar och det leder till fler arbetstillfällen, säger Jan-Eric Nyström.

Men det lönar sig också att utbilda sig säger han.

– Det är stor efterfrågan på ingenjörer och inom IT, säger Jan-Eric Nyström.

Även om det offentliga är stora arbetsgivare så är det inte där som tillväxten väntas.

Men trots fler jobb så väntas arbetslösheten i Uppsala län att fortsätta att öka under 2013. Under 2014 spås däremot arbetslösheten att minska - då väntas antalet jobb öka i snabbare takt än antalet som söker arbete.

Men det finns också grupper som kommer allt längre bort från arbetsmarknaden. Allt fler personer tillhör de grupper som har svårast att få ett arbete enligt Arbetsförmedlingen. De riskerar att bli kvar i arbetslöshet allt längre. Det handlar till exempel om personer utan gymnasiekompetens, personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga och utomeuropeiskt födda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".