Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor majoritet sa ja till Uppsala arena

Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 20.57
Maria Gardfjell (MP): Här råder arenafeber!
(2:00 min)
Fullmäktige sa ja med 63 mot 17. En avstod. Foto: Mårten Nilsson SR

Kommunfullmäktige i Uppsala röstade på tisdagskvällen ja till att godkänna samarbetsavtalet mellan Uppsala kommun och Uppsala Arena 2010 AB. Därmed går planeringen vidare för bygget av ny ishockey- och evenemangsarena i Gränby.

Uppsala kommun förbinder sig att betala 150 miljoner plus hyra på 15 miljoner varje år i 25 år.

Den styrande borgerliga alliansen röstade för projektet, förutom Folkpartiets Eva Edwardsson som avstod från att delta i omröstningen. Även Socialdemokraterna sa ja, liksom Sverigedemokraterna och politiske vilden Stefan Lundkvist.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot. MP vill i stället rusta upp befintliga idrottsarenor i Uppsala, medan V i första hand vill att kommun och näringsliv ska bygga en mindre arena, i andra hand att kommunen bygger arenan själv. 

- I går var det nån som klagade på att det var väldigt kallt här inne. I dag, herr ordförande, råder det arenafeber. Det här ärendet är, sen EU-beslutet kom tillbaka, dåligt berett. Det har gått väldigt, väldigt snabbt, sa Maria Gardfjell (MP).

- Jag tycker att det är otroligt fräckt att påstå att ärendet är dåligt berett. Det är nästan lögn, det är faktiskt nästan lögn, Maria Gardfjell, svarade Fredrik Ahlstedt (M).

Det var för andra gången Uppsala kommunfullmäktige i går sa ja till arenabygget i Gränby. Den första gången var för tre år sen, men den gången upphävdes beslutet, eftersom EU först borde ha tillfrågats. När beskedet så kom förra månaden från EU-kommissionen om att det ekonomiska upplägget med en speciell mix av pengar från kommun och näringsliv fick klartecken, så agerade kommunledningen snabbt och fick alltså igenom sitt nya beslut i går kväll med stor majoritet, 63 röster för, 17 emot medan en avstod, det var Folkpartiets Eva Edwardsson som är kritisk till projektet:

- Jag tycker inte om att kommunen ska gå in på så här lång tid. När man köper infrastruktur på avbetalning är risken att man bygger onödigt stort, onödigt dyrt, sa Eva Edwardsson (FP).

Det parti som, förutom Miljöpartiet, röstade mot arenabygget var Vänsterpartiet. Som vill ha en mindre sportarena, som kommunen antingen bekostar på egen hand eller tillsammans med näringslivet. Ilona Szatmari Waldau:

- Hur ofta kommer den här evenemangsarenan att användas? Hur många semifinaler i Melodifestivalen kan vi ha här i Uppsala? undrade Ilona Szatmari Waldau (V).

Men det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, var ense med den borgerliga alliansen om att satsa på arenan och om att kommunen ska gå in med 150 miljoner vid investeringen. Erik Pelling:

- Upplägget håller både juridiskt och ekonomiskt. Det här är en arenastorlek som faktiskt är anpassad för en stad av Uppsalas storlek. Det är samma storlek som Cloetta arena i Linköping - som ju faktiskt är en betydligt mindre stad än Uppsala, sa Erik Pelling (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".