Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Akademiska stänger 50 fler vårdplatser i år

Uppdaterat onsdag 12 juni 2013 kl 16.45
Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 10.26
Sjuksköterska: "Det saknas mycket personal"
(2:00 min)
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / P4 Uppland

Läget inför sommaren är mer ansträngt än vanligt på Akademiska sjukhuset i Uppsala. På grund av den stora sjuksköterske- och vikariebristen tvingas man stänga 50 fler vårdplatser än förra sommaren. 

Orsaken är att det saknas ungefär 100 sjuksköterskor och det har inte gått att rekrytera tillräckligt med sommarvikarier. Sjukhuset får därför ställa in i stort sett alla planerade operationer under ungefär åtta sommarveckor.

– Jag ska jobba under sommaren. Det saknas mycket personal. Många uppsägningar och många svårt sjuka barn, så det kommer bli spännande, säger Sara Karlsson som är en av sjuksköterskorna som jobbar på barnonkologen på Akademiska sjukhuset.

Hur kommer det gå tror du?

– Förhoppningsvis kommer det att gå bra, så att alal barn får rätt vård, men vi får se hur det går. Om de får stänga platser, det är väl det som är risken.

Är det något som bekymrar dig?

– Såklart det gör. Absolut.

Nu i sommar kommer Akademiska sjukhuset att ha 725 av totalt 1025 vårdplatser öppna, alltså sängplatser för inlagda patienter. Det är 50 färre än förra sommaren.

Tidigare somrar har sjukhuset gjort en del planerade operationer också på sommaren. Men denna sommar dras det ner till i stort sett noll, säger chefsläkaren Bengt Sandén.

– Vi planerar inte att ha någon planerad vår alls, utan vi kommer att ägna oss helt och hållet åt den akuta vården. Den som måste utföras under sommaren, säger Bengt Sandén.

För att klara sommarbemanningen har Akademiska sjukhuset erbjudit 10000 kronor till sjuksköterskor som flyttar en semestervecka, och 2000 kronor extra för sjuksköterskor som tar ett ytterligare arbetspass där det behövs.

Det har fyllt en del hål i sommarchemat, men inte tillräckligt. Akademiska skulle behöva anställa ytterligare 100 sjuksköterskor och det har inte gått att rekrytera tillräckligt med sommarvikarier.

– Det är ju ett ansträngt läge på Akademiska, det är det absolut. Vi försöker lösa det genom att minska den planerade vården och ha mer fokus på akutsjukvården, och på så sätt tror vi att vi ska klara patientsäkerheten. Det är ett ansträngt läge för våra medarbetare, men jag tror att det kommer att fungera, säger chefssjuksköterskan Kristina Holmberg.

Riskerar det här att ytterligare förlänga vårdköerna?

– Ja, det klart att det kan vara en befarad risk. Det kan ju vara en farhåga jag känner, säger hon

För att klara de akuta patienterna i sommar så stärks akutmottagningen bland annat med ett snabbspår för patienter som kan bedömas snabbt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".