Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Uppsala tog ett steg närmare sprututbyte

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 22.02
Förespråkarna anser att en mottagning för sprutbyte minskar smittspridning bland narkomaner. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

En ohelig allians i nämnden för hälsa och omsorg, röstade i kväll ja till en motion om att sprututbyte för narkomaner i Uppsala kommun. Frågan skär genom blocken, och M, KD och V reserverade sig.  

Frågan om ett sprututbytesprogram rör upp känslor, och det var inte första gången ärendet låg på bordet i Uppsala kommun. I kväll var det nämnden för hälsa och omsorg, som sade sitt om en motion från Miljöpartiet. Nämndens andra vice ordförande Malena Ranch (MP), som skrivit motionen, tycker att en sprutbytesverksamhet för narkomaner i Uppsala kan få många positiva effekter, där minskad smittspridning är en.  

– Genom att starta sprutbytesverksamhet så får man en kontaktyta för missbrukare med infektionssjukdomar och hiv. Det här är en målgrupp som är överrepresenterad för olika typer av ohälsa, och jag ser det som ett led i att skapa en jämlik hälso- och sjukvård, säger Malena Ranch.

En majoritet bestående av S, MP, C och FP ställde sig bakom motionen, som på sikt kan innebära att en sprututbytesverksamhet startar i Uppsala.

Vägen dit är dock lång. Sista ordet har kommunfullmäktige, som - om förslaget går i genom - ställer sig bakom att Uppsala kommun stödjer landstingets ansökan till Socialstyrelsen om att få starta ett sprututbyte.

Sprututbytesverksamhet finns sedan flera år i Region Skåne och en mottagning öppnade i Stockholm i våras.

Frågan om sprututbytesverksamhet skär både över blockgränser och partier. Majoritetspartierna M och KD fick genom kvällens nämndbeslut både känna av splittring och att bli nedröstade. Nämndens vice ordförande Martin Wisell (KD), säger att mottagning för sprutbyte riskerar att både bli ett tillhåll, och att leda till ökat missbruk.

– Jag tycker att riskerna är större än fördelarna. Jag ser en risk att injektionsmissbruket och även smittspridningen ökar. I Skåne, där man länge har haft sprutbyte, är både missbruket och smittspridningen större än i exempelvis Göteborg, där det inte funnits, säger Martin Wisell.  

Även Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

Fakta/Sprutbyte

Sprutbytesverksamhet där narkomaner kan byta använda kanyler mot rena, startas med syftet att minska spridning av bland annat hiv och hepatit hos sprutnarkomaner.

Sedan 2006 kan landstingen ansöka hos Socialstyrelsen om att få starta sprutbytesverksamhet. Ett villkor är att en eller flera kommuner i landstinget stödjer ansökan. Sprutverksamhet finns i dag i Lund, Malmö, Stockholm och Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".