Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fel av Weiman att sparka landstingsdirektören

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 12.16
Börje Wennberg (S): Det finns ett drag av maktfullkomlighet
(1:42 min)
Erik Weiman, moderat landstingsråd i Uppsala län. Foto: Martin Hult/SR

Moderaten Erik Weimans beslut att sparka landstingets högsta chef Kerstin Westholm var olagligt. Det har förvaltningsrätten slagit fast i en dom och upphäver därmed beslutet. Beslutet kan tas om - fast då av landstingsstyrelsen.

– Erik Weiman har gått långt utanför sina befogenheter. Det finns ett drag av maktfullkomlighet måste jag nästan säga. När man tror att man ska göra allting själv utan att lyssna på andra så kör man lätt i diket. Det har han uppenbart gjort den här gången också, säger Socialdemokraternas landstingsråd Börje Wennberg.

Beslutet från Erik Weiman, moderaternas ordförande i landstingsstyrelsen, att sparka landstingsdirektören var olagligt enligt en dom från förvaltningsrätten. Erik Weiman lutade sig mot en delegationsordning som säger att han - i samråd med landstingsstyrelsens två vice ordföranden - har rätt att ta beslut om villkoren för anställningens avslutande.

Men det ska enligt domstolen tolkas som att det är just villkoren som kan ändras - som storleken på ett avgångsvederlag. Inte att det är en rätt för Erik Weiman att avskeda landstingsdirektören.

Domstolen upphäver därför beslutet att sparka landstingets högsta chef Kerstin Westholm.

– Gör man fel ska man se till att rätta till det. Vi ska omgående se till att vi gör rätt - när vi nu har gjort fel, säger Erik Weiman.

Han planerar att ta upp frågan på kommande landstingsstyrelse den 24 juni och där återigen fatta beslutet om att avskeda Kerstin Westholm.

Har du övriga allians med dig i denna fråga?

– Det har jag.

Borde du inte ha insett att det var fel att ta det här beslutet mer eller mindre ensam?

– Nej, jag levde i förvissningen om att beslutet fattades enligt de regelverk vi har i landstinget, säger Erik Weiman (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".