Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

(S) kräver svar från Busch (KD) om hemtjänsten

Uppdaterat fredag 14 juni 2013 kl 16.35
Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 14.57
Caroline Andersson (S): Jag tycker att det är oprofessionellt
(1:58 min)
Ebba Busch är kommunalråd för Kristdemokraterna i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Socialdemokraterna i Uppsala kräver nu besked från Kristdemokraternas Ebba Busch om vad hon gjort för att stoppa de arbetsscheman inom Uppsalas hemtjänst som kräver att personal ska vara på två ställen samtidigt.

Problemet blev känt för allmänheten nu i juni men påtalades för Ebba Busch i en debatt redan i mars. Socialdemokraternas Caroline Andersson vill nu veta varför Ebba Busch inte stoppade dessa scheman direkt efter den debatten.

Problemen handlar om att hemtjänstens arbetsscheman förutsatte att personal skulle vara på två ställen samtidigt. Detta påtalades första gången i mars men kom till allmänhetens kännedom nu i juni.

– Vad har ansvarig ordförande gjort under tre månader? Hur kommer det sig att vi ser samma brister, varför har man inte åtgärdat situationen? Jag tycker att det är oprofessionellt, säger Caroline Andersson (S).

Det var timvikarien Li Kristjansdottir som i ett tv-inslag avslöjade hur hemtjänstens arbetsscheman hos utföraren, den kommunala Vård & Bildning, kunde se ut. Med 26 hembesök under sex timmar, och vissa tider skulle hon enligt schemat vara hos två hemtjänsttagare samtidigt. Men det här hade hon berättat om tidigare, i en debatt där bland andra Ebba Busch var närvarande:

– Jag tog upp problemet vid en debatt eller ett seminarium som organiserades av Feministiskt initiativ i Uppsala 9 mars, och där beskrev jag vår situation och visade scheman - och sen gjordes det ingenting åt det. Det gjorde att jag sen gick vidare med det här, säger Li Kristjansdottir.

Det blev alltså ett uppmärksammat tv-inslag, och efter tv-inslaget har schemana blivit bättre, säger hon. Men Socialdemokraterna vill alltså veta varför äldrenämndens ordförande Ebba Busch inte stoppade den här typen av scheman redan efter debatten i mars. Ebba Busch själv säger att hon agerade direkt efter debatten och tog kontakt med utföraren Vård & Bildning:

– Några dagar senare blev jag meddelad om att detta var ett datafel, ett systemfel i hur schemana trycktes ut i systemet och att detta nu var åtgärdat, säger Ebba Busch.

Men Li Kristjansdottir säger att det schema hon berättade om i tv var från slutet av maj, alltså mer än två månader efter att Ebba Busch fått besked om att problemet skulle vara löst. Ebba Busch:

– Jag ser väldigt allvarligt på det. Det är det som föranlett att vi nu kommer att ha ytterligare en sittning med Vård & Bildning på tisdag. För oss är det nu Lis version som gäller fram tills något annat bevisas, säger Ebba Busch (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".