Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppländskt gods fraktas nästan bara med lastbil

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 10.14

Nästan alla godstransporter i Uppsala län sker med lastbilar, framför allt på E4, E18 och riksväg 56. Bara en mycket liten del av transporterna sker via järnväg eller i sjöfarten, visar en färsk kartläggning av godsflöden. För att ändra på det vill Regionförbundet Uppsala län få till ökad järnvägskapacitet, särskilt mellan Uppsala och Stockholm.

Regionförbundet i Uppsala län vill få till mer hållbara och effektiva godstransporter, men då krävs bättre samordning och utvecklad infrastruktur.

– Om vi ska kunna växla över till järnvägstransporter för gods i Uppsala län krävs ökad kapacitet på våra järnvägar, i synnerhet på Ostkustbanan mellan Uppsala och Stockholm. I annat fall riskerar vi en kraftig konflikt mellan persontrafik och godstransporter på ett av landets mest pendlingsintensiva stråk, säger Cecilia Forss, moderat styrelseordförande i Regionförbundet, i ett pressmeddelande.

Mer hållbara och effektiva godstransporter ställer krav på bättre samordning mellan alla trafikslag; väg, järnväg, sjöfart och flyg.

Sjöfarten i Uppsala län är i dagsläget ganska begränsad, men prognoser visar på goda utvecklingsmöjligheter.

 – En utmaning för Uppsala län är att titta närmare på möjligheterna att utveckla sjöfarten och då särskilt via Hargs Hamn, menar Cecilia Forss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".