Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Alliansen missköter Uppsalas ekonomi"

Uppdaterat tisdag 18 juni 2013 kl 14.22
Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 12.34
Ilona Szatmari-Waldau (V): De styr rakt mot stupet
(1:52 min)
Maria Gardfjell (MP), Marlene Burwick (S), Ilona Szatmari Waldau (V). Arkivfoto: Mona Wahlund/Sveriges Radio

Uppsala kommuns ekonomi missköts av den borgerliga kommunledningen och finanskommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M). Det hävdar oppositionspartierna, som i ett gemensamt pressmeddelande varnar för stora underskott om inte kraftfulla åtgärder vidtas.

 – De styr rakt mot stupet, och alliansledningen har ingen som helst plan för att hämta hem eventuella underskott. Man hoppas på turen, säger Vänsterpartiets Ilona Szatmari Waldau.

Det är de senaste prognoserna för Uppsala kommuns ekonomi som är en bakgrund till de rödgrönas gemensamma utspel. Visserligen pekar årets prognos på ett plus på över 800 miljoner, men det beror i hög grad på tillfälliga inkomster från reavinster i samband med bolagsbildningar inom kommunen. Utan de tillfälliga inkomsterna skulle det i stället bli underskott på 140 miljoner. Många av kommunens verksamheter går med underskott i förhållande till budget.

 – Man måste nu se till att organisationen förstår hur man ska kunna spara, och från den politiska ledningen vara beredd att det ansvar som behövs för att omfördela medel i organisationen, säger Maria Gardfjell, Miljöpartiet

Och Socialdemokraternas Marlene Burwick späder på kritiken.

 – För första gången riskerar kommunen att behöva ta fram en plan för hur vi ska återställa ekonomin, och då är det välfärden som hotas. Alliansen tar alldeles för lätt på ekonomin. Det är inte seriöst.

Moderata finanskommunalrådet Fredrik Ahlstedt svarar på kritiken.

  – Vi har ingen låneskuld och vi har en väldigt stark balansräkning, det vill säga vi har gott om pengar som vi kan använda till olika saker. Samtidigt måste vi effektivisera och bli bättre på flera olika områden. Det är det som är avvägningen och det är det som är det politiska ledarskapet, att både kunna gasa och bromsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".