Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever i Enköping ska få bättre stöd

Uppdaterat torsdag 20 juni 2013 kl 19.35
Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 16.45
Pedagoger i Enköping har vidareutbildats
(1:35 min)
Foto Erik Mårtensson / Scanpix

Enköping satsar på att skolelever ska få undervisning utifrån sina egna förutsättningar. Därför har ett trettiotal speciallärare och pedagoger under ett halvårs tid gått en utbildning i förebyggande arbete och problemlösning.

– Vi kan inte ha en undervisning som vänder sig till hälften av eleverna, säger Karina Wallström, kommunens stöd- och utvecklingskonsulent som är en av de som ansvarat för utbildningen.

– Egentligen handlar det om att förändra synsätt och attityder. I stället för att man tittar på elever med svårigheter så ska man titta på att vi har elever i svårigheter. Och om vi ser att vi har elever i svårigheter måste vi försöka röja undan de hinder som uppstår.

Borde lärare ha med sig den här kunskapen från sin egen utbildning?

– Jag tror att man har fått mycket med sig men sedan när man kommer till en skola så införlivas man i en kultur och det kanske inte alltid är lätt att driva en tanke och ett arbetssätt om man är ensam.

Karina Wallström berättar att man i flera år pratat om behovet av att anpassa skolans undervisning till elevers individuella behov och att man därför tog initiativet till att vidareutbilda ett trettiotal speciallärare och pedagoger i Enköpings kommun. Statliga pengar har använts inom ramen för läsa-skriva-räkna-garantin.

Specialpedagogen Åsa Schild Borén, som gått utbildningen, berättar att en sak hon tar med sig till klassrummet är att när hon rättar prov ska det inte bara leda till ett visst poäng. Själva poängen är istället att eleven utvecklas.

– Om jag har ett prov med eleverna så kanske jag ger eleven kommentarer, att det här klarar du på det och det sättet. Ett prov utan poäng.

Åsa Schild Borén tror mycket väl att satsningen på sikt kan ta Enköpingselevernas kunskapsinlärning till nya nivåer.

– Jag tror att det här är ett steg dit, absolut. För nu har ju vi fått det här och sedan sår vi frön hos andra så att det förhoppningsvis kan fortsätta så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".