Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Prioritera trafiksäkerhetsåtgärder på 55:an!"

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 06.01
Helena Proos (S): Vägen är trafikfarlig
(1:38 min)
1 av 2
Helena Proos, socialdemokrat i Enköping. Foto: Astrid Iselidh/SR.
2 av 2
Ola Kahlström, infrastrukturstrateg på regionförbundet Uppsala län. Foto: Astrid Iselidh/Sveriges Radio

Riksväg 55 mellan Enköping och Strängnäs behöver både breddas och trafiksäkras. Det säger socialdemokratiska oppositionsrådet i Enköping Helena Proos, som är besviken över att sträckan inte prioriterats i Regionförbundets nya plan för det regionala transportsystemet.

 – I dag så är det svårt att ta sig fram på den vägen. Den är väldigt smal, den är väldigt kringelikrokig och den har ingen vägren, vilket gör att den är trafikfarlig. Den är inte möjlig att cykla eller gå på om man inte är väldigt modig. Den borde breddas, den borde trafiksäkras och vi borde ha cykelväg längs den.

I Regionförbundets länsplan för den regionala transportinfrastrukturen i Uppsala län 2014-2025 som nu är ute på remiss, finns den vältrafikerade sträckan på riksväg 55 mellan Enköping och Strängnäs med som en brist. Men den har inte prioriterats högt.

Helena Proos anser dock att sträckan borde prioriteras, inte bara för att det skulle gynna kommuninvånarna i Enköping, men också för att det är den bästa vägen att använda om man som bilist vill runda Stockholm.

Enligt Ola Kahlström, som är infrastrukturstrateg på Regionförbundet i Uppsala län, finns de mest akuta problemen på vår sida av länsgränsen runt Svinnegarns kyrka, på Märsön och vid Hjulstabron. Och vid just Hjulstabron ska säkerhetsåtgärder genomföras nästa år.

Men de allra största problemen finns på den Sörmländska sidan, närmare Strängnäs. Men Regionförbundet i Sörmland har inte heller de prioriterat sträckan i sin nya länsplan.

 – Ett problem är att åtgärderna är väldigt dyra. Men det här är också en väg som har en funktion som inte bara är regional. Utan den är delvis nationell och storregional. Och av den orsaken borde kanske den här vägen ligga i den nationella planen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".