Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingsdirektören får sparken – igen

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 07.05
Wennberg (S): "Vi kan inte ha den här lekstugan"
(1:58 min)
1 av 2
Landstingshuset i Uppsala (Landstinget i Uppsala län). Foto: August Bergkvist / SR
2 av 2
Landstingsdirektör Kerstin Westholm

I dag ska landstinget i Uppsala på nytt ta beslutet om att säga upp förra landstingsdirektören Kerstin Westholm. Det tidigare beslutet upphävdes av förvaltningsrätten eftersom det tagits på egen hand av moderata landstingsrådet Erik Weiman, något han inte hade rätt till.

Beslutet att avskeda Kerstin Westholm ska nu tas en gång till i dag - den här gången av landstingsstyrelsen - för att uppsägningen nu ska bli juridiskt korrekt.

Men socialdemokratiska oppositionsrådet Börje Wennberg tror att också dagens beslut kan komma att överklagas.

-- Om vi nu ska ta ett nytt beslut i landstingsstyrelsen, då måste det vara ett tydligt beslut. Det skulle vara fruktansvärt pinsamt om det var ett beslut som var otydligt, suddigt eller i värsta fall felaktigt, så att det ytterligare en gång skulle bli en prövning, säger Börje Wennberg (S).

Börje Wennberg menar att det förslag till beslut som finns är så innehållslöst och oprecist att om det blir beslutet i dag så lär det stå en kö av personer som är beredda att överklaga också det nya beslutet.

Från den borgerliga landstingsledningen är avsikten att i dag ta ett beslut som gör att uppsägningen för tre månader sen av Kerstin Westholm blir formellt korrekt - och tanken är också att uppsägningen ska gälla från tre månader tillbaka. Något som i så fall kan göra att landstinget slipper betala ut runt en halv miljon kronor ytterligare till Westholm, vilket skulle kunna bli fallet om uppsägningen i stället skulle räknas från och med i dag. Men hur kan då ett uppsägningsbeslut som tas i dag gälla från tre månader tillbaka i tiden?

– Ja, utifrån förvaltningsrättens dom måste beslutet göras om, men det är utifrån förvaltningsrättsligt perspektiv. Sen har vi det civilrättsliga perspektivet, och sett från det har båda parter undertecknat överenskommelser, och de är giltiga och landstinget avser att fullfölja dem, säger Eva Wikström, landstingets personaldirektör.

Själva avtalet som skrevs med Westholm i mars är det inget fel på, resonerar alltså landstinget och får även stöd i sin tolkning av jurister på Sveriges kommuner och landsting. Och Erik Weiman själv har tidigare uttalat sig för sådana tankegångar:

– Jag ser inga problem med den här frågan. Jag ser det här mest som diskussioner om formaliteter, sa Erik Weiman (M) i ett tidigare inslag i Upplandsnytt.

Men oppositionen är mycket kritisk mot det synsättet Börje Wennberg igen:

-- Vi kan inte ha den här lekstugan, det här dribblandet, det här fixandet, det här tricksandet - för att, som i det här fallet, rädda skinnet på Erik Weiman. Vi måste ha tydlighet, vi måste ha ordning och reda, avslutar Börje Wennberg (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".