Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsala huvudort i ny polisorganisation

Uppdaterat tisdag 25 juni 2013 kl 14.20
Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 13.45
Erik Steen: "För vissa kommer det vara ganska stora förändringar"
(3:16 min)
1 av 3
Foto: Erik Thyselius/SR
2 av 3
Erik Steen. Foto: Kina Pohjanen/SR.
3 av 3
Lena Nitz, ordförande Polisförbundet. Foto: Ulf Palm/ Scanpix

Uppsala får ett regionalt högkvarter när polisen organiseras om i nya regioner den 1 januari 2015. Polisregion mitt kommer att bestå av Uppsala län, Västmanlands län samt Gävleborgs län.

Uppsalas länspolismästare Erik Steen tror att förändringen kommer leda till en starkare polisorganisation.

- De sju regionerna ska kunna fungera dygnet runt och klara sig själva i de flesta situationer i framtiden. Vi ska kunna specialisera oss i vissa områden. Vi ska kunna vara ännu effektivare och kompetenta i svåra situationer, säger Erik Steen.

– Det är meningen att polisregionerna ska samarbeta med varandra utan de hinder som dagens myndighetsindelning medför. Så frigörs kraft för att stärka det lokala polisarbetet, nära medborgarna, säger Thomas Rolén som leder Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten.

– Polisförbundet är positivt till regionsindelningen och huvudorterna man nu har tagit beslut om, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

I dag leds det operativa arbetetet inom en polismyndighet från en så kallad länskommunikationscentral. Hur det blir i den nya organsiationen är inte bestämt, men Erik Steen personligen tror på en kommunikationscentral per region. Det skule kunna innebära att polispatruller i både Fagersta och Hudiksvall i framtiden leds från Uppsala.

-Vi har ju en ledningscentral för Skåne redan nu, en för Storstockholm och en för Västra Götaland, så det det ser jag inte som något problem.

Polisregion Mitt kommer att ledas av en ny regionpolismästare som ska rekryteras innan nyår. Det är ett jobb som Erik Steen kanske kommer att söka.

-Vi får väl se tiden an, men det mesta talar för det, säger Erik Steen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".