Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Staten agerar inte för bärplockarna

Uppdaterat tisdag 25 juni 2013 kl 17.25
Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 16.42
"Inte från den politiska nivån, där har man inte gjort nånting"
(1:54 min)
Bärplockarläger i Mehedeby. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Trots att missförhållandena kring de utländska bärplockare som kommer till Sverige för att plocka vilda bär, har varit ett återkommande problem de senaste åren, har den svenska staten inte gjort någonting för att förbättra villkoren för plockarna inför den kommande sommaren. Det visar en utredning som organisationen Swedwatch har gjort.

– Det som är lite slående tycker jag, när det gäller hela den här frågan, det är att vi har sett initiativ från myndigheten Migrationsverket, vi har sett initiativ från Kommunal, och vi har sett nu initiativ från grossisterna, men inte från den politiska nivån i Sverige, där har man inte gjort någonting, säger Mats Wingborg utredare på Swedwatch

Medan myndigheter, fackliga organisationer och grossister har tagit en rad olika initiativ för att försöka förhindra de missförhållanden som har förekommit kring de utländska bärplockarna, har staten inte gjort någonting, säger Swedwatchs utredare Mats Wingborg.

Men det går att göra mer från det politiska hållet, och även om det etiska ansvaret för bärplockarna ligger hos grossisterna, så är det staten som har det juridiska ansvaret, menar han.

Ett initiativ som enligt Mats Wingborg borde ske på politisk nivå, och som främst gäller de organiserade utomeuropeiska plockarna med anställningsavtal eller gäller bärbranschen i stort, är att göra en arbetsmarknadsprövning specifikt för bärbranschen, så man kan reglera hur många utländska plockare som kommer till Sverige, och därmed minska riska risken att för många kommer hit och råkar illa ut.

Ett annat initiativ för att förbättra villkoren för de så kallade fria plockarna, som de flera hundra bulgarer som befann sig i skogarna i norduppländska Mehedeby förra sommaren, är att ändra i lagstiftningen kring bevisbördan vid anställningar, så att det ligger hos den eventuella organisatören, och inte hos den enskilda plockaren, att bevisa om det finns ett anställningsförhållande eller inte.

– Om man kan sätta krav på de organisatörerna att de i stället borde anställa dem de tar hit, då blir det också lättare att kontrollera den storskaliga plockningen. Men den fria plockningen kan man aldrig kontrollera helt ut, det är omöjligt. Däremot när det gäller att ta hit anställda så har Sverige möjlighet att styra det.

På Justitiedepartementet menar man dock att man har agerat genom attge Migrationsverket i uppgift att redovisa insatser för att upptäcka missbruk inom bärbranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".