Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Olika syn på att köpa bär från "fria plockare"

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 06.15
Bärgrossist: Det är ju en tradition vi har haft
(2:07 min)
Bärplockarläger utanför Mehedeby sommaren 2012. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Hur de stora grossistföretagen i bärbranschen ser på den så kallade fria bärplockningen skiljer sig åt. Medan Polarica AB kraftigt minskar sina inköp från fria plockare denna sommar, fortsätter Olle Svenssons AB att köpa in bär från sina ombud.

Enligt Olle Svenssons VD Martin Engström, har företaget inga planer på att minska sina inköp från friplockare.

 – Det här är ju en tradition vi har haft, vi har ju stora starka inköpsregioner där det bor väldigt mycket människor, och de köper in mera norrupp där det inte är så mycket människor som plockar, så att jag tror att detta faller sig ganska naturligt. Vi tycker nog det är bra att ha en mix, femtio, femtio, säger Martin Engström.

Förra sommaren, då hundratals bulgarer levde i tältläger i Norduppländska Mehedeby, utan el och rinnande vatten, kom signaler om både svartarbete och människohandel.

Inför den kommande bärsäsongen har de två stora grossistföretagen, Polarica AB och Olle Svenssons AB, som båda levererar bär till både ICA och Coop, olika förhållningssätt till den fria plockningen.

Polarica har valt att avbryta samarbetet med fyra av sina fem underleverantörer, som genom uppköpsstationer köper bär från friplockare i Mellansverige. Därmed räknar företaget med att minska volymen på bär från friplockning från 20 till 5 procent denna säsong. Enligt Polaricas VD Pasi Anttila, gör man detta för att kunna hålla koll på varifrån alla bär kommer.

Men Olle Svenssons AB, som har upp till 50 ombud som köper bär från friplockare i Mellansverige, och som är en av de största kunderna till en av de uppköpare som har kopplats till lägret i Mehedeby, har en annan syn på friplockningen.

Enligt företagets VD Martin Engström kommer hälften de bär som företaget köper in i år, komma från friplockare, detta är dock en uppskattning och företaget tänker inte medvetet minska inköpen från de fria plockarna.

 – Vi har gjort vad vi kan inom bärbranschen. Nu är det också upp till myndigheter och i de fall också berörda politiker kan agera för att få en lösning på detta.

Men i väntan på bättre insyn i friplockarnas arbetsförhållanden, har Polarica alltså valt att minska sina inköp, säger Pasi Anttila.

 – Vi har ingenting mot friplockning, men att bygga upp en businessmodell där man inte sätter upp en minimilön, eller sköter deras boende eller andra villkor, det tycker vi är fel och det är något vi inte vill ha att göra med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".