Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

För få specialistsjuksköterskor på barnsjukhuset

Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 16.45
Christophe Pedroletti "svårt att få tag på vidareutbildad personal"
(2:22 min)
Christophe Pendroletti på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Foto: Linnea Olsson

Antalet sjuksköterskor med specialistkompetens varierar kraftigt mellan olika avdelningar på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Totalt sett är 60 % av alla sjuksköterskor där specialiserade.

– Vi tycker att det är för lågt, vi är inte nöjda även om det ur ett nationellt perspektiv inte är så illa, säger verksamhetschefen Christophe Pedroletti på Akademiska barnsjukhuset.

Det råder skillnader i hur det ser ut med specialistkompetens hos sjuksköterskorna på Akademiska barnsjukhuset. På de specialiserade avdelningarna, till exempel inom barncancervård, är vidareutbildningarna högre, det berättar Christophe Pedroletti. Minst specialiserade sjuksköterskor finns inom akutsjukvården, där är 50 procent vidareutbildade.

– Det beror på att det är svårt att få tag på vidareutbildad personal. Om man tittar på de barnen som kommer till vår akutmottagning, många av dem söker sig också till primärvården för de har åkommor som är enklare och det betyder också att de kan tas av hand av mindre specialiserad vårdpersonal, säger Christophe Pedroletti.

Är det inte viktigt på en sådan avdelning som akuten att sjuksköterskorna har specialistutbildning?

– Ja vi tycker att det är jätteviktigt och därför har vi satt dit en rad åtgärder för att komma tillrätta med det här, säger Christophe Pedroletti.

För att få fler i personalen att vidareutbilda sig, ger Akademiska sjukhuset bland annat ett lönepåslag på 5 000 kronor i månaden till de som kommer tillbaka efter en specialistutbildning.

Den här löneförmånen har funnits i ett år och än är det för tidigt att säga vilken effekt den har, enligt Christophe Pedroletti, men han säger att det är flera personer som har läst specialist under året.

– Jag tror själv väldigt mycket på det här, kompetens måste löna sig. Om man kompetensutvecklar sig ska man också se att det händer något i lönekuvertet.

En som tycker att lönepåslaget är bra är Monica Hedström Carlsson, ordförande i Vårdförbundet Uppsala län. Men hon tycker att man bör satsa mer på löneutveckling som gör att man stannar kvar.

Hur viktigt är det med specialistsjuksköterskor?

– Oerhört viktigt för vården och ska man kunna utveckla vården vidare så måste man ha en kompetensutvekling i den personalgrupp som man har anställt. Vi kan inte ha något annat mål än 100 procent, säger Monica Hedström Carlsson ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".