Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Forskning kan bli lidande av otrygga anställningar

Uppdaterat tisdag 2 juli 2013 kl 15.00
Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 11.55
"Det kan vara svårt att våga gå ut med obekväma resultat"
(1:35 min)
Foto: Erik Thyselius/SR

Forskningen och undervisningen vid universiteten blir sämre för att en tredjedel av alla som forskar och undervisar har tidsbegränsade anställningar. Det menar Sveriges Universitetslärarförbund, som tagit fram nya siffror.

En tredjedel av alla som forskar och undervisar på landets högskolor och universitet har tidsbestämd anställning. Det är betydligt fler än i arbetslivet i övrigt där cirka 10 procent har visstidsanställningar.

Det är Sveriges universitetslärarförbund som tagit fram siffror från Statistiska centralbyrån som visar, att 38 procent av alla som undervisade och forskade vid Uppsala universitet 2012, som hade en tidsbegränsad anställning. Och det innefattade inte doktorander.

Karin Åmossa på Sveriges Universitetslärarförbund (SULF) menar att de många visstidsanställningarna riskerar att försämra undervisning och forskning.

– För studenter betyder det att lärare byts ut, det är också svårt att hålla kontinuitet i en kurs som man inte vet om man ska hålla den nästa termin, säger Ulrika Åmossa.

Även forskningen kan bli lidande av korta anställningar.

– När det gäller forskningen skapar det också kontinuitets problem. Eftersom forskare måste tillbringa väldigt mycket tid med att söka nya pengar till sin egen lön. Ett annat problem när det gäller forksningen är att det kan vara svårt att våga gå ut med obekväma resultat. För att man tar det säkra framför det osäkra för att man är rädd om sin anställning i framtiden, säger Ulrika Åmossa.

Ann Fust, universitetsdirektör vid Uppsala Universitet, tycker att frågan handlar mer om kvaliteten på personalpolitiken än kvaliteten på forskningen och undervisningen.

Ann Fust säger att siffrorna över andelen med tidsbegränsade anställningar är på väg ner vid universitetet eftersom de kommit överens med facken om att anställa forskare som har längre projekt än två år - men då blir de uppsagda om pengarna tar slut.

– Det som är den stora poängen med det är att den enskilda personen får ett bättre trygghetsnät hela anställningen, till exempel om man ska ha lån och andra saker i sitt privata liv. Men också för att om man skulle bli arbetslös efter det här, så får man också stöd av Trygghetsstiftelsen.

De fem stora statliga universitet med högst andel tidsbegränsat anställda 2012.

1. Karolinska institutet: 51%

2. Stockholms universitet: 40%

3. Uppsala universitet: 38%

4. Kungliga Tekniska Högskolan: 36%

5. Lunds universitet: 36%

(Källa: SCB via Sulf)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".