Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trygghetsrådet hjälper fler till nya jobb

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 12.48
90 procent går vidare till nya jobb
(0:47 min)

Fler tjänstemän förlorade jobbet och sökte stöd hos Trygghetsrådet, TRR, under första halvåret i år, jämfört med förra året. Men det är också fler än tidigare som har fått nytt arbete. Det visar nya siffror från TRR. En av dem som sökte hjälp hos TRR var Gunilla Nygård, som jobbade på Astra Zeneca i Södertälje. I dag är hon verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Gunilla Nygård var en av alla som fick gå när forskningsenheten Astra Zeneca i Södertälje lades ner förra året. Hon är en av många tjänstemän som har fått nytt jobb det senaste halvåret med hjälp av Trygghetsrådet, som ägs av Svenskt Näringsliv och tjänstemannafacket PTK och jobbar med omställning för tjänstemän i det privata näringslivet.

-- I dag går det väldigt bra. 90 procent av dem som sökt vårt stöd har gått vidare till nytt jobb, eller startat eget. Så bra har det aldrig gått sen 1974, säger Calle Leinar, vd på TRR.

Bäst har jobbsökandet gått i Skåne och Västsverige. Arbetsgivarna i Stockholm är mer avvaktande. Men att merparten av de uppsagda finns i storstäderna är en av orsakerna till att rekordmånga har fått nytt jobb. En annan är att offentliga sektorn nyanställer, bland annat för att täcka pensionsavgångar.

Det är strukturförändingar i olika branscher som ligger bakom de flesta neddragningarna, säger Calle Leinar.

– Det är branscher som telekom, media, läkemedelsindustrin och så vidare. Därifrån kommer de flesta.

Gunilla Nygård jobbade på Astra Zeneca i Södertälje och var en av alla som fick gå när forskningsenheten där las ner förra året.

– Att vara arbetslös, det är inget som man trott skulle hända. Och naturligtvis får man en knäck på självförtroendet och man är utanför det sociala sammanhanget som jobbet betyder, säger hon.

Men det tog bara fem månader. Den första juni började Gunilla Nygård på sitt nya jobb.

– I dag är jag verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det känns väldigt spännande, en helt ny typ av verksamhet och organisation.

Gunilla Nygård har fått gå ner något i lön, och sämre villkor är en ny trend, enligt Calle Leinar.

– Tidigare är vår erfarenhet att det är många som har fått både bättre jobb och bättre betalt. Det vi har sett den sista tiden, är att så är det inte nu. Och en huvudförklaring är att många kommer från en sektor som har haft väldigt höga löner, läkemedelsindustrin, och de går till offentlig sektor, säger han.

Reporter Cecilia Axelsson
p4uppland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".