Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Räddningscentralens avveckling väcker blandade känslor

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 15.59
Brandchef Anders Ahlström "Det är delade känslor"
(6:10 min)
Brandchef Anders Ahlström Uppsala brandförsvar. Foto: Sanna Richter/SR

Brandchefen Anders Ahlström har blandade känslor inför avvecklingen av Uppsalas räddningscentral, vars arbete ska tas över av Storstockholms räddningscentral. I framtiden ska alltså räddningstjänstens utalarmeringar i Uppsala och Norduppland dirigeras från Täby i Stockholm.

– Vi är förväntansfulla ska jag nog säga, det är lite både och i det här. Vi ser fram emot att jobba i frågan och samtidigt finns det ju ingen glädje i att avveckla en verksamhet som vi egentligen tycker är väldigt bra, säger Anders Ahlström.

Det var i går eftermiddag som räddningsnämnden tog ställning till flera förslag kring hur räddningstjänsten i Uppsala och Norduppland ska organiseras, och man beslutade då att avveckla Uppsalas räddningscentral på brandstationen Viktoria.

Omorganiseringen har skapat ett utrymme för räddningsnämnden på drygt 3 miljoner kronor. Och det är främst lönekostnader som man sparar in pengar på. Men enligt Anders Ahlström betyder det inte nödvändigtvis att personalen på räddningscentralen sägs upp, utan målsättningen är att de som jobbar på de sex tjänster som finns där i dag ska kunna omplaceras inom verksamheten. I stället ska pengar sparas in på bland annat pensionsavgångar och obesatta tjänster, säger han.

Storstockholms räddningscentral hanterar i dagsläget larm och ledning av räddningsinsatser i ett tiotal kommuner i Stockholmsområdet samt på Gotland. Att utalarmeringen flyttas till en större organisation ska inte påverka kvaliteten på tjänsten, men det är viktigt att den lokalkännedom som finns här förs över till dem som arbetar i Täby, säger Anders Ahlström:

– Lokalkännedomen är ju en av de stora frågorna. Vi ska ju komma ihåg att nu jobbar vi över en stor geografisk yta redan. Men det blir inte bättre av att man flyttar till Stockholm. För att hantera det behöver vi jobba mycket med kunskapsöverföring.

Meningen är också att åtminstone två personer från Uppsalas räddningscentral ska börja arbeta på räddningscentralen i Täby på halvtid, samtidigt som de har tjänster i Uppsala.

Vet du hur det här har tagits emot på räddningscentralen, hur är stämningen där?

– Den är ju naturligtvis dämpad. Det är klart att om man gör ett bra jobb så är det inte någon glädje i att få reda på att man kommer att få nya förutsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".