Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag öppnar för fler studentbostäder

Uppdaterat onsdag 3 juli 2013 kl 16.50
Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 06.46
Hanna Mörk "byggs extra lite för studenter"
(1:43 min)
Hanna Mörk, bostadsansvarig på Uppsala studentkår. Foto: Linnea Olsson.

Allt färre student- och ungdomsbostäder byggs runtom i landet och därför har nu Boverket - på uppdrag av regeringen, tagit fram förslag på att öka byggandet av student- och ungdomsbostäder.

Hanna Mörk arbetarsom bostadsansvarig på Uppsala studentkår och hon tycker att det ska byggas fler studentlägenheter, men är orolig för att det skärs ner på kvalitén.

– Det finns en risk att det permanentas, att det blir en norm och ett helt normalt boende även för andra än ungdomar och studenter. Som det ser ut just nu så menar man väldigt tydligt att det ska vara student- och ungdomsbostäder, man bor inte där hela livet utan det är en genomgångsbostad. Det är i ett skäl till att man kan acceptera den lite högre bullernivån, säger Hanna Mörk bostadsansvarig på Uppsala studentkår.

Det råder bostadsbrist i Uppsala bland studenter och unga, och så har det varit i flera år. I den senaste bostadsundersökningen som gjordes 2010 avUppsala studentkår svarar 14% av studenterna att dem avråder från studier i Uppsala på grund av bostadssituationen, berättar Hanna Mörk. Men med Boverkets nya förslag kan det bli enklare att bygga fler student och ungdomslägeheter om förslagen går igenom.

– Det är väldigt bra att Boverket vill göra något för man ser ju att det finns ett problem, det byggs för lite och i synnerhet för studenter och unga. Det hör ihop med att ofta vill unga bo ganska litet och man har inte råd med dyra lägenheter, säger Hanna Mörk.

Hur mycket kan man sänka komforten för att en student ska kunna känna att det är ett okej ställe att bo på?

– Man ska vara försiktig med standarder och komfort. Det handlar inte om att studenter ska ha ett sämre boende, det ska vara normalstandard. Så att man har tillgång till ett riktigt kök och badrum, säger Hanna Mörk.

Rein Martinsson är bygglovschef på kontoret för samhällsutveckling i Uppsala kommun, och han ser positivt på Boverkets förslag.

– Jag tror att det kommer göra det möjligt för byggare att bygga fler studentbostäder.

Boverket har tagit fram flera förslag till regeländringar för hur byggandet av student- och ungdomsbostäder kan ökas och förenklas. Främst handlar det om att göra lägenheterna mindre, till exempel genom att dusch och toalett flyttas till gemensamma utrymmen.

Man ska också kunna bygga bostäder i bullrigare miljöer än vad som är tillåtet idag. Riktvärdet för buller höjs från 55 till 60 decibel, för små lägenheter. Byggnader ska kunna flyttas lättare och hisskrav ska slopas, för att vindar enklare ska kunna inredas till bostäder.

– Skillnaden ligger också i att man kan skapa enkelsidiga lägenheter både ut den bullerutsatta gatan i staden och mot norr, där man ska kunna ha lägenheter mindre än 35 kvadrat som inte får direkt solljus, vilket krävs idag.

Nu är det upp till regering och riksdag att besluta om förändringarna. De flesta förändringar beräknas vara klara om ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".