Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kompetensförlust när räddningstjänsten skalar ner

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 05.51
Facket varnar "förlorar kompetens som byggts upp under flera år"
(2:23 min)
Foto: August Bergkvist/SR

Beskedet om att heltidsstyrkan vid räddningstjänsten i Östhammar enbart ska vara i tjänst under dagtid på vardagar i stället för dygnet runt hela veckan framöver, skapar oro bland de anställda på brandstationen i Östhammar.

Och fackliga ombudet Roine Jansson vid Kommunal, varnar för både förlorad kompetens och längre utryckningstider.

– Man förlorar kompetens, man kommer ju att ha kompetens under dagtid, men sen helger och nätter så förlorar man den kompetens man har byggt upp under många år, att bedöma risker.

Det var i måndags som räddningsnämnen tog beslutet att behålla heltidsstyrkan på brandstationen i Östhammar, dock med förändringen att de enbart ska arbeta under dagtid på vardagar och inte dygnet runt alla dagar i veckan, som de gjort sedan sammanslagningen till den gemensamma nämnden för räddningstjänsten förra året.

Och både heltidspersonalen i Östhammar och fackliga ombudet Roine Jansson oroas alltså över beslutet. Förutom att utryckningstiden blir längre menar Roine Jansson att en styrkeledare som arbetar deltid, och som alltså har ett annat ordinarie yrke, inte har samma möjlighet att utveckla sina kunskaper som en styrkeledare som arbetar heltid. Han understryker att han inte är kritisk mot deltidsstyrkorna, men menar att just styrkeledarens kompetens kan spela roll vid utryckningar i Östhammars kommun, bland annat eftersom Forsmarks kärnkraftverk ligger där. För även om kärnkraftverket har en egen brandstyrka, så är det den kommunala räddningstjänsten som har ansvaret att leda en räddningsinsats på Forsmark.

– Vid en insats kommer ju den här styrkeledaren från Östhammar och tar över insatsen, och där har jag svårt att se att en deltidsbrandman/deltidsstyrkeledare har möjlighet att sätta sig in i alla frågor och aspekter som rör det här.

Brandchefen Anders Ahlström har förståelse för oron och håller med om att det är skillnad i kompetens mellan deltids och- heltidsstyrkorna, men han har förtroende för deltidsstyrkorna och menar att den lösning man kommit fram till i Östhammar är rimlig med tanke på hur riskbilden ser ut.

– Vi förändrar bemanninngssituationen utifrån den riskbild som vi ser, vi har inte speciellt mycket larm och därmed en begränsad risk att hantera i just Östhammar.

Han påpekar också att med en så kallad FIP, första insatsperson, som på sikt ska finnas på samtliga stationer i Östhammars, Tierps och Uppsala kommun, så kommer åtminstone en brandman snabbt kunna ta sig till olycksplatsen.

Planen är ju att deltidspersonalen i Östhammar ska utökas, hur lätt är det att rekrytera deltidsbrandmän i Östhammar?

– Det finns ju en myt om att det är väldigt svårt att göra det, samtidigt konstaterar jag att det här är vår största tätort utanför Uppsala i vårt geografiska området. Det vore märkligt om det inte finns tillräckligt många kompetenta och villiga människor just där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".