Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Delade åsikter om köksmetod på Akademiska

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 07.02
Ludvid Larsson (FP): Metoden den absolut mest dominerande
(2:03 min)
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / P4 Uppland

Det finns risk att maten på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte alls blir bättre, trots att landstinget satsar 70 miljoner på ett nytt tillagningskök. Det hävdar Miljöpartiets oppositionsråd Johan Edstav.

Han är kritisk till att det nya köket ska tillämpa den så kallade "cook and chill"-metoden, alltså att maten kyls ner efter tillagning och sen värms upp ute på avdelningarna.

– Jag tycker att det är väldigt sorgligt att när man nu kommit fram till att bygga ett kök på Akademiska sjukhuset, så väljer man en metod som innebär att vi får lika dålig mat som vi har i dag eller till och med sämre. För köket som vi får är inte ett kök som serverar varm mat, utan det är ett kök som tillverkar mikrovågsugnsmat i plastlådor, säger Johan Edstav (MP).

Den borgerliga landstingsledningen hoppas att det nya tillagningsköket, som ska byggas intill personalrestaurangen Blå korset på Akademiska-området, ska stå klart om 2,5 år. Bygget tillkommer efter åratal av kritik mot den mat som nu levereras från Västerås. Men också det nya tillagningsköket på Akademiska kommer att använda sig av cook and chill-metoden, och det är det som Miljöpartiets Johan Edstav tycker är fel:

– Vi kan se att de stora sjukhusen i Europa gått åt ett helt annat håll. Där har man varmhållningskök, alltså riktiga kök där man tillagar maten, lägger upp den på tallrik och så levererar man den ut till patienten, säger Johan Edstav.

Folkpartiets Ludvig Larsson svarar att det inte är bestämt hur uppläggningen till patienterna kommer att se ut, men att det är kökspersonal som ska ha ansvaret för maten hela vägen ut till patienterna för att säkerställa att maten serveras på ett restaurangliknande sätt. Ludvig Larsson tycker att Johan Edstav är fel ute om att cook and chill-metoden skulle vara föråldrad:

– Så är det ju inte. Metoden vi väljer i Uppsala är den absolut mest dominerande. Jag hoppas att Johan Edstav aldrig blir bjuden på nobelmiddag för där får han äta cook and chill-mat, och jag har inte hört någon klaga på den. Det som har varit problemet är att vi haft för långt avstånd mellan den ort där maten tillagas och hela kedjan till att vi tar emot den på Akademiska sjukhuset och sen vidare till patienterna.

Är du säker på att det kommer att bli betydligt bättre mat med den här metoden?

– Jag kan inte säga att jag är säker på det, därför att vi måste också se till att vi löser kedjan från att maten lämnar köket fram till dess att den kommer till patienten. Men vi har väldigt mycket bättre förutsättningar när köket finns på plats, säger Ludvig Larsson (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".