Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kroatisk husmanskost hos Silvio på Ulva kvarn

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 09.53
Italienska influenser i dalmatisk mat
(1:43 min)
Silvester "Silvio" Trevizan i sin restaurang. Foto: SR Uppland.

Kroatien är sedan den 1 juli ny medlem i EU. Vad äter man i det nya medlemslandet, undrar vi? Ute på Ulva Kvarn driver kroaten Silvio Trevizan restaurang och han bjöd vår reporter på smakrik husmanskost i form av fiskfärsburgare med sås och potatismos.

Recept:

(4 personer)
Fiskburgare:
minst 1 kg fisk, gärna olika sorter, ex. torsk, lax, sej eller räkor
2 gula mellanstora lökar
5 klyftor vitlök
2-3 msk färsk bladpersilja
salt och peppar
ströbröd
3 skivor färskt bröd
rödvin, mjölk eller vatten
3 äggulor eller 3 hela kokta ägg
oliv- och solrosolja

Finmal fisken till fiskfärs, stek löken, finhackad i lite olivolja till den blir gyllene
finhacka vitlöken och ha i stekpannan
Smula de 3 brödskivorna i en bunke, häll rödvin, mjölk eller vatten över så att de knappt täcker, låt svälla
Blanda ner finhackad persilja, salt och peppar och ägg eller äggulor i fiskfärsen och brödet när det svällt färdigt, blanda väl, forma till burgare.
Vänd de i mjöl, vete- eller rågmjöl, innan de läggs i stekpannan. Stek dem i solrosolja tills de får fin yta. Ha i rikligt med olja, oljan ska täcka halva burgarna i stekpannan.

Silvios salsasås:
4 pers.
1 dl olivolja
1,5 kg förvällda färska tomater
2 gula lökar
bladpersilja
5-6 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 msk strösocker

Stek finhackad vitlök i varm olivolja, ha i gul lök, hackad, rör om, stek tills det blir gyllene
Ha i de förvällda tomaterna, fin- eller grovmalda, låt allt koka på medelvärme länge tills det tjocknar, rör ofta. Smaka av!
När såsen är färdig låter man fiskburgarna koka i såsen.

Potatismos gör du på mjöliga potatisar och mosar tillsammans med olvolja, smör och mjölk till önskad konsistens.

Servera gärna en sallad. Sivio gör sin sallad på färska tomater i klyftor, skalade gurkskivor, hackad rödlök och färsk persilja. Dressing gör han på rödvinsvinäger och solrosolja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".