Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två års kö till ny njure vid Akademiska sjukhuset

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 05.02
"Självklart att donera – ingen nytta av dem när jag ligger i jorden"
(2:18 min)
1 av 3
Maisoun Zaza har en kusin som har fått en ny lunga, men själv säger hon att hon inte har funderat på om hon vill donera sina organ eller inte.
2 av 3
Stina Rimsén vill donera sina organ och hon berättar att hon har informerat sina nära om det.
3 av 3
Lars Björkeholm tycker att det är bra att det går att transplantera organ men själv tror han att han är för gammal för att vara donator.

Väntelistorna på att få ett nytt organ blir allt längre i landet, det visar en ny rapport från Socialstyrelsen. I Upplandsregionen är läkarna duktiga på att ta tillvara donatorer, men trots det behövs fler som kan ge organ.

P4 Uppland har pratat med folk på stan i Uppsala för att höra om de kan tänka sig att donera sina organ.
– Självklart, jag har ingen nytta av dem när jag ligger där under jorden. Jag har sett olika dokumentärer om folk som inte överlever för att det inte finns några organ att tillgå, säger Stina Rimsén.

– Jag har inte tänkt på den frågan, så jag vet inte. Man känner sig långt från döden, det är därför, säger Maisoun Zaza.

Ett stort problem nationellt är att det finns alldeles för få donatorer. Även om sjukvården här i Uppsala/Örebro-regionen har de högsta donationstalen i landet, så säger Lars Bäckman, sektionschef för transplantationsverksamheten på Akademiska sjukhuset, att det inte finns tillräckligt med donatorer.

– Det gör det absolut inte. I och med att vi har en väntetid på två år så är det ett bevis för att det inte räcker till. Är man i dialys, alltså konstgjord behandling mot utslagen njurfunktion, så är två år en väldigt lång tid.

Det är främst njurtransplantationer och bukspottstransplantationer som görs på Akademiska sjukhuset. Just nu väntar 150 personer på att bli njurtransplanterade där. Och 26 av dom är från Uppsala län.

Och trots att det behövs fler donatorer är ändå Akademiska ett av de bästa sjukhusen i landet på att tillvarata organ från avlidna patienter.

– Jag tror framförallt att man på de sjukhus som vi samarbetar med, har en väldigt bra organisation. Vi har också väldigt många donatorer från små sjukhus och det kanske man inte ser i samma utsträckning i de övriga regionerna i Sverige. Så att jag tror att medvetenheten och organisationen lokalt på sjukhusen är den avgörande faktorn, jag tror att svenska folkets donationsvilja egentligen är väldigt hög, säger Lars Bäckman på transplantationsverksamheten på Akademiska sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".