Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Problematiskt att organdonatorer blir allt äldre

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 14.46
Sektionschef: Hade aldrig accepterats för tio år sedan
(1:51 min)
1 av 2
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / P4 Uppland
2 av 2
Enligt Lars Bäckman, sektionschef för transplantationsverksamheten, är medelåldern för donatorer nästan 60 år. Foto: Linnéa Olsson.

Bristen på organdonationer har lett till att donatorer är allt äldre när de donerar sina organ. I dag är medelåldern för donatorer i Sverige nära 60 år och köerna för de som väntar på ett nytt organ växer.

Lars Bäckman är sektionschef för transplantationsverksamheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala och han säger att organbristen är problematisk.

– Vi har varit tvungna att tänja på gränserna rent medicinskt. För tio år sedan skulle man aldrig ha accepterat en levande donator med högt blodtryck och det gör vi rutinmässigt idag.

En avliden donator är i dag mycket äldre än vad man kan tro. Men faktum är att åldern inte har lika stor betydelse längre när det gäller transplantationer, det berättar Anette Richardson, enhetschef på Socialstyrelsen. Hon säger att en 80-åring, kan vara en utmärkt donator för till exempel hornhinnetransplantationer.

Men det finns organ som man försöker att åldersanpassa, det säger Lars Bäckman på Akademiska:

– Vad det gäller njurar så försöker vi att ålderanpassa, man kanske inte tar njurar från en 75-åring och ger till en 20-åring. Vad gäller hjärtan, lever och lungor så har man inte så mycket att välja på, där kan det vara stora skillnader mellan givare och mottagare i ålder. Dels på grund att det är bristvara men sen ska man komma ihåg att en vanlig orsak att man dör är att man är gammal. Det är inte så många unga som avlider, vilket är bra naturligtvis.

Lars Bäckman säger att en vanlig donator är en patient med stor hjärnblödning eller en stor stroke. På Akademiska sjukhuset gör man njurtransplantationer och bukspottkörteltransplantationer. I fjol gjorde man rekordmånga av de här transplantationerna, runt 130 stycken. Akademiska samarbetar med flera mindre sjukhus för att få tag på organ.

– Det är inte sällan att vi blir uppringda och så säger de att nu har vi en patient som har avlidit, som är 65 år och har högt blodtryck. Så blir de förvånade att vi är intresserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".