Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Tierpsbor vill inte ha avloppsslam på åkrarna

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 05.32
Boende "Det gick inte att sitta ute på kvällarna"
(2:01 min)
Patrik Willén på åker som ska gödslas med avloppsslam. Foto: Niclas Norén/SR

Återigen finns planer att gödsla med avloppsslam i Tierpstrakten. Upp till 1500 ton slam har en jordbruksindustri planerat att spridas på åkrarna. Något som upprör Patrik Willén, vars hus ligger knappt 500 meter från av åkrarna.

Lukten från avloppsslam på åkrar utanför Tierp väckte ilska bland boende i närheten, det kunde Upplandsnytt rapportera för tre år sen. Då avbröts spridningen efter starka reaktioner från dem boende men nu finns det återigen planer på att gödsla med avloppsslam. Upp till 1500 ton slam har en jordbruksindustri planerat att spridas på åkrarna. Något som upprör Patrik Willén, vars hus ligger knappt 500 meter från av åkrarna.

 – Vi bor på landet så vi är vana vid att det sprids skit här ute. Men det är lukten är något helt ut över det vanliga. Det är jäst, rutten och sätter sig i kläderna. Det går inte att vädra ut. Det gick inte att sitta ute på kvällarna, att äta middag ute eller bjuda över gäster var bara att glömma, säger Patrik Willén.

Avloppslam är en restprodukt från reningsverk och består av det som spolas ner i toaletter och avlopp. Det innehåller näringsämnen som fosfor och kan användas som gödsel. Kritiker menar att slammet kan ha höga värden av kemikalier och tungmetaller och att det därmed inte är lämpligt som gödsel.

När avloppsslammet 2009 spreds utanför Tierp stank det i över två veckor berättar Patrik Willén. Han och dem andra boende fick själv ta reda på var lukten kom ifrån och när det våren 2010 kom fram att det fanns planer på återigen gödsla med avloppsslam reagerade dom boende starkt. Protesterna ledde till att spridningen upphörde, men nu är det alltså aktuellt igen.

– Vi fick allihopa mer eller mindre panik när vi hörde att det här skulle hända, vi ville inte vara med om det här igen, säger Patrik Willén.

Vad ska ni göra nu?
– Vi är ungefär tio personer som var engagerade i det här senast, och vi ska träffas och prata om det här i nästa vecka, så blir det ett yttrande till kommunen sen, säger Patrik Willén.

Det finns inget informations- eller ansökningskrav för gödsling av avloppsslam. Men eftersom spridningen av slammet senast väckte starka reaktioner har miljö- och hälsoinspektören Gunnar Bring i Tierpkommun valt att ta in yttranden från privatpersoner, för att se om det finns skäl till att begränsa eller villkora spridningen.

– Generellt för att så kallad miljöfarlig verksamhet så ska man vidta dom åtgärder som är rimliga för att förhindra att miljö- eller människors hälsa påverkas negativt, säger Gunnar Bring.

Vad händer nu?
– När yttrande tiden har gått ut den 6 augusti så kommer jag sammanställa det underlag vi har och göra en bedömning av vilket ställningstagande vi ska göra, säger Gunnar Bring, miljö- och hälsoinspektör på Tierp kommun. 

Upplandsnytt har sökt Sjöö Godsförvaltning som vill gödsla med avloppsslammet men har inte fått svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".