Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre års kötid för adhd-utredning ska minskas genom primärvården

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 06.02
Ludvig Larsson (FP): Vi har sett att kötiderna ökar
(2:12 min)
Psykiatrins hus. Foto: Martin Hult/SR

Primärvården kan vara lösningen på problemet med de långa köerna till psykiatrin när det gäller adhd-utredningar för vuxna. Från landstingspolitiskt håll är man väl medveten om situationen inom psykiatrin när det gäller dem långa utredningstiderna och man är inte ovilllig att titta vidare på problemet för att kunna hitta en bra fungerande verksamhet.

Som Upplandsnytt berättade igår så är situationen inom psykiatrin ett stort problem när det gäller de långa kötiderna för vuxna som väntar på att få en adhd-utreding. I dagsläget väntar drygt 400 personer, och med dagens bemanning klarar psykiatrin av att utreda 10 personer per månad. Detta innebär att kön i värsta fall kan innebära tre års väntetid för de som inte prioriteras först. Landstingsrådet Ludvig Larsson (FP), berättar om deras planer på att förbättra situationen för dem som väntar.

– Vi har sett en kraftig ökning de senaste åren, och vi vill försöka stärka primärvården och ta hand om människor så nära som möjligt och bygga ut primärvården berättar Ludvig Larsson.

Detta skulle enligt honom kunna avlasta psykiatrin.

– För den här gruppen skulle det vara väldigt bra att kunna ta hand om dem tidigare.

Det Ludvig Larsson menar är att primärvården tillsammans med kommunen och psykiatrin skulle kunna samarbeta och fånga upp de med misstänkt adhd-diagnos tidigare och hjälpa dem med insatser i väntan på en adhd-utredning. Hjälpinsatserna skulle kunna innebära att man tillexempel får hjälp med strukturer i vardagen och lättare utbildning, och just nu har man långtgångna planer på detta i ett så kallat utvecklingsprojekt.

– Här ser vi en lösning som liger i linje med hur vi vill förändra vården och hur vi bygger om vården i Uppsala och Sverige just nu, säger landstingsrådet Ludvig Larsson (FP).

Tror du att det kommer att bli bättre inom en snar framtid?

– Det kommer inte att bli en snabb lösning, men på sikt måst vi lösa det här säger Ludvig Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".