Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppländska växter som går att äta

Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 15.22
"Våtarv, det är min favorit!"
(3:45 min)
1 av 4
Ryssgubbens blomma. Foto: Sanna Richter /SR
2 av 4
Ryssgubbe med ätbar rot och blomma. Foto: Sanna Richter /SR
3 av 4
Våtarv. Foto: Sanna Richter /SR
4 av 4
Svinmålla på snedden. Foto: Sanna Richter/SR

Under sommaren är P4 Uppland ute med botanikern Alexandra Holmgren och spanar efter växter som vi kan äta eller använda på andra sätt. I dag har vi tittat närmare på ryssgubbe, svinmålla och våtarv som alla är ätbara och vanliga i Uppland.

– Svinmållan är väldigt vanlig och god, mållorna är en stor skatt, säger botanikern Alexandra Holmgren.

Men har du inte stenkoll på växter så se till att kolla upp vad det är du har framför dig om du vill plocka in och äta.

– Det finns många fler ätbara än giftiga växter i Sverige men det finns de som är riktigt gifta, säger Alexandra Holmgren.

Och hur är det med avgaser, kan man äta växter som växer i ett dike intill en väg?

– Det beror helt på vägens storlek, mitt inne i stan skulle jag inte äta men kommer man bara några meter bort från mindre vägar så går det bra, säger Alexandra Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".