Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tierp betalar ut mest socialbidrag per invånare

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 07.08
"Det är väldigt högt och tyvärr en fortsatt stigning"
(1:53 min)
tierps kommunhus. Foto: Cathrin Reth / SR

360 miljoner kronor betalades ut i socialbidrag av kommunerna i länet i fjol och Tierp är den kommun som betalar ut mest bidrag per invånare, enligt Socialstyrelsens undersökning om ekonomiskt bistånd från förra året.

– Vi har en arbetslöshet i Tierp som är lite högre än i övriga länet. Vi har fått många nya ärenden mellan 2011 och 2012 där man då inte har någon ersättning från a-kassan, berättar Jonas Segerlund, enhetschef, på socialförvaltningen i Tierp.

Största anledningen till att människor inte kan försörja sig själva är arbetslöshet, och så ser det ut i alla kommuner i länet liksom riket i helhet, det visar statistik från Socialstyrelsen.

Här i Uppland rådet det stora skillnader när det kommer till utbetalningar av socialbidrag. Östhammar betalar ut minst i bidrag, räknat per invånare i kommunen, hamnar det på 400 kronor.

Tierp betalar ut störst bidrag, över fyra gånger mer än Östhammar. Och Tierp har haft en hög utbetalning av försörjningsstöd de senaste åren och det fortsätter. I fjol betalade kommunen ut nära 33 miljoner kronor i socialbidrag.

– Det är väldigt högt och tyvärr en fortsatt stigning som har varit de senaste åren.

Den grupp som är den största bidragsmottagaren är ensamstående män utan barn. Näst efter det kommer ensamstående kvinnor utan barn. Så ser det ut i hela landet och likaså här i länet, och i Tierp.

– Det är även här ja. De kanske har svårare att få jobb, jag har ingen aning, säger Segerlund.

Hur arbetar ni för att motverka att fler tvingas leva på socialbidrag?

– Vi försöker ha ett samarbete med arbetsförmedlingen och vi har olika projekt i kommunen som är tänkta hjälpa människor att komma vidare och få en annan form av inkomst, om det handlar om via studier eller arbete.

Hur fungerar det?

– Det är varierande från fall till fall. Rent generellt sett är det bra projekt som vi har, säger  Jonas Segerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".