Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsala får nya och bättre cykelbanor

Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 11.41
Daniel Fritz "det kommer märkas att Uppsala är en cykelstad"
(1:41 min)
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Just nu pågår ett omfattande upprustningsarbete av cykelbanor i Uppsala. Det är totalt åtta sträckor som kommer renoveras för tryggare och snabbare cykling i Uppsala.

Daniel Fritz är trafikplanerar på Uppsala kommun och han hoppas att den här satsningen ska få fler att välja cykeln.

– Det handlar om att vi kommer asfaltera grusvägar, förnya asfaltering där den är sliten, separera fotgängare från cyklister och rusta upp eller sätta in belysning där den har saknats, säger Daniel Fritz.

Vad tycker du om Uppsala som cykelstad idag?

– 28% av resorna i Uppsala sker med cykel, så vi är en cykelstad. Jag tror att inom nårga år kommer såväl kommuninvånare som turister och besökare märka att Uppsala är en cykelstad att räkna med, säger Daniel Fritz.

Arbetet med att rusta upp cykelbanorna är planerat att vara färdiga innan vintern. Det är följande stråk som får ett ansiktslyft:

Centrum

Cykelvägen längs med Fyrisån från Gamla Uppsalagatan till Svartbäcksgatan asfalteras, breddas och separeras mellan fotgängare och cyklister.

Flogsta

Cykelvägen genom Flogstaparken asfalteras, breddas och separeras mellan fotgängare och cyklister.

Svartbäcken

Cykelvägen genom Norra skogsbältet mellan Swedenborgsgatan och Gamla Uppsalagatan asfalteras, breddas och separeras mellan fotgängare och cyklister. Här anläggs även belysning eftersom detta saknats tidigare.

Boländerna

Cykelvägen mellan Danmarksgatan och Stålgatan får ny asfalt. Samtidigt breddas den och separeras mellan fotgängare och cyklister för att kopplas ihop med en ny cykelväg som byggts mellan Stålgatan och Rapsgatan.

Gamla banvallen

Cykelvägen längs med gamla banvallen från Ekebydalsvägen och vidare västerut 4,5 kilometer rustas upp.

Norby

Cykelvägen genom Skivlingsparken mellan Björkhagsvägen och Malma ringväg rustas upp.

Storvreta

I Östra Storvreta asfalteras cykelvägen som går parallellt med Jupitergatan. Längs med Fullerövägen asfalteras en sträcka mellan Morgonvägen och Saffransvägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".