Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vägar grävs upp för att stoppa bärplockare

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 05.17
"Privatpersoner tar saken i egna händer"
(2:19 min)
1 av 6
En väg utanför Mehedeby blockerades med stenblock. Bilden ska ha tagits den 22 maj.
2 av 6
Ett av de flygblad som delats ut i Mehedeby. Det är inte Mehedeby fastighetsägarförening som står bakom flygbladet. Foto Astrid Iselidh/SR.
3 av 6
Intill gamla E4:an söder om Mededeby har en väg grävts av. Foto: Astrid Iselidh/SR.
4 av 6
Elisabeth Löf i skogen nära hennes bostad, där någon har placerat ut stora stenar. Foto: Astrid Iselidh/SR.
5 av 6
Infarten till gamla lägerplatsen utanför Mehedeby har spärrats av med en vägbom. Skyltar saknades tidigare i vecan. Foto: Astrid Iselidh/SR.
6 av 6
En väg utanför Mehedeby blockerades med en jordhög. Bilden ska ha tagits den 22 maj.

Inför årets bärsäsong har flera vägar som leder ut i skogarna kring Mehedeby grävts av eller blockerats. Enligt Mehedebybon Elisabeth Löf som är engagerad i Fastighetsägarföreningen på orten är det privatpersoner och inte markägare som har agerat för att förhindra bärplockare att ta sig ut i skogarna.

– Det är vissa skogsvägar som har grävts upp, och det har varit riktiga vallgravar. Skulle man cykla här så går det inte att komma förbi. Och det där tycker jag är lite otäckt, när privatpersoner tar saken i egna händer. Det är ju faktiskt skogsägarna som äger marken och är änsvariga för den, anser jag.

Ända sedan ett möte kring bärplockarna hölls i slutet av april har det rådit upprorsstämning i Mehedeby, säger Elisabeth Löf. Bland annat har flygblad delats ut på orten, flygblad med hånfull ton mot dem som tidigare har försökt hjälpa bärplockare. Dessutom berättar hon att privatpersoner själva ska ha agerat för att begränsa bärplockarnas tillgänlighet till skogarna kring orten.

I närheten av hennes hus har någon placerat stora stenar i början av en skogsväg, och på andra ställen har vägar grävts av eller blockerats med allt från trädgårdsavfall till stenblock.

Stora Enso som förvaltar Bergvik skogs mark har som grundinställning att alla vägar till deras skogar ska vara öppna för allmänheten.
Men även på deras mark har någon grävt av en väg, berättar Fredrik Granath, regionchef på Stora Enso.

– Ett fall har vi observerat, inom vårt verksamhetsområde, där några har varit och grävt av en väg som vi har fått korrigera sen. Det är ju inte tillåtet enligt lag att agera så, och det accepterar vi ju inte.

Men trots att de värdesätter tillgängligheten till skogen har Stora Enso stängt av några vägar utanför Mehedeby i år. Enligt Fredrik Granath har man satt upp vägbommar för att markera att man vill undvika de stora bärplockarläger som bildades förra året.

Det är tillåtet för markägare att förbjuda fordonstrafik på enskilda vägar, men det förbudet ska då tydligt skyltas. Enligt allemansrätten är det däremot förbjudet att hindra någon från att gå, cykla eller rida på en enskild väg.

Men på flera vägar kring Mehedeby har varken kravet på skyltning eller förbudet mot att förhindra exempelvis cykling följts.
Inte heller vid vägbommarna på Bergviks mark har det funnits skyltar:

– Nej men däremot, i samband om det kommer bärplockare så försöker vi informera dem om vad som gäller.

Måste man inte informera med skyltar?

– Vi har inte gjort det i det här fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".