Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Luftpartiklar ökar risken för cancer

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 17.05
Johanna Penell: "vet aldrig vem som kommer drabbas"
(5:59 min)
1 av 2
Johanna Penell från Uppsala Universitet. Foto: Sanna Richter / SR
2 av 2
En buss på Kungsgatan. Den gata i Uppsala där luftproblemen är som störst. Foto: August Bergkvist / SR

Ny forskning visar att luftföroreningar som ligger under de gränsvärden som EU har satt upp kan ge lungcancer. Vid vägar och i tätbebyggelse är halten av skadliga partiklar som högst, det gäller områden som exempelvis Kungsgatan i Uppsala.

Johanna Penell jobbade med studien och är forskare i arbets- och miljörätt vid Uppsala universitet.

– För partiklar som är grövre, som skapats av trafik vid bromsning och vägslitage, ser vi en ökad risk för lungcancer. Även för finare partiklar ser vi en indikation på ökad risk för lungcancer. Vi har också sett att under gränsvärdena för EU ser vi också en tendens för ökad risk, vilket visar att det kanske inte är adekavata gränsvärden som är satta, säger Johanna Penell.

Studien som Johanna Penell jobbat med är en av dom största som om hur luftföroreningar påverkar människor. Den visar att även låga nivåer av luftpartiklar som andas in av människor ger en ökad risk för cancer. Högst koncentration av luftpartiklar finns i städer och längs tungt trafikerade vägar, men de kan också föras med vinden långt från den plats där partiklarna uppstått.

– Även låga nivåer, det vill säga under 20, ger en indikation på ökad risk. Där blir materialet betydligt mindre och då blir det svårare att säga säkert. Vi har effekt långt under gränsvärdena, det är kanske dags att se över värderna. Det är ju för allas bästa, vi vet inte vem som drabbas, säger Johanna Penell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".