Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Juli är rötmånaden

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 16.00
"Man kan må allmänt risigt"
(7:34 min)
En inte helt ovanlig syn i dessa dagar. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Rötmånaden är här. P4 Uppland frågade några personer hur de gör och bad en expert om tips på hur man bör undvika mögel och sjukdomar.

Rickard Dryselius, mikrobiolog på Livsmedelsverket, rekommenderar att man luktar och smakar på maten istället för att ta risken att få i sig farliga mikroorganismer.

- Köttförs och färsk fisk är typexempel. Där kan det snabbt bli dåligt. Även lunchlådor kan vara ganska känsliga, säger Rickard Dryselius.

Han ger även tips på hur man undviker att maten blir dålig under rötmånaden. Viktigast är att färskvarorna hålls kylda så länge som möjligt.

- Det är bäst att man bara plockar fram det man äter och inte mer än det, säger Rickard Dryselius.

Dessutom rekommenderar han att man inte låter rått kött komma i kontakt med andra matvaror. De vanligaste sjukdomssymptomen orsakade av dålig mat är magsjuka, illamående och diarré.

- Antingen är det bakterier som du kan bli i infekterad av eller så är det mögel som producerar gifter som du kan bli sjuk av, säger Rickard Dryselius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".