Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lång väntan på ADHD-utredning

Publicerat fredag 25 februari 2005 kl 06.55

Det är lång väntetid för dem som vill veta om de har neuropsykiatriska diagnoser som ADHD, Tourettes eller Aspergers syndrom. Det är problem som kan göra det mycket svårt att klara av vardagen, men väntetiden hos landstinget är upp till 2 år.

Anette och hennes man som bor utanför Uppsala försöker hjälpa 19-årige Daniel att få en ADHD-utredning. Daniel har haft svårt att klara både skola och jobb och behöver få veta varför säger Anette.

-Då skulle han ju förstå varför han har problem och förhoppningsvis kunna få den hjälp han behöver. 

Daniel har haft en svår uppväxt och varit i kontakt med Socialtjänsten nästan hela sitt liv. Han har känt Anette och hennes familj ett par år och i höstas flyttade han dit. En av hans socialassistenter på kommunen har föreslagit en ADHD-utredning, men sedan har inget hänt. Därför tog Anette kontakt med Neuropsykiatriska kliniken på Akademiska sjukhuset som är en av två verksamheter inom landstinget som erbjuder sådana här utredningar. Där fick hon beskedet att väntetiden var två år.

-Det är en orimlig tid med två är för om man ska vänta så länge kan det hinna hända så mycket. En person kan hinna hamna missbruk eller andra problem.

På Neuropsykiatriska kliniken bekräftar man att väntetiden är lång. Det har varit brist på pskykologer men framföralt har antalet remisser ökat rejält sedan 2003 och Gunilla Svedström verksamhetschef på neuropsykiatriska vuxenenheten.

-Det här är en ny diagnosgrupp. Människor läser i medier eller på nätet om det och känner igen sig och vill ha en utredning. Det gör att det har varit svårt att möte upp det stora remissinflöde som har varit. 

För att åtgärda problemett har verksamheten omorganiserats och två verksamheter har slagits ihop. De ska även se om utredningarna kan effektiviserats.

-Vi är väl medvetna om kön och arbetar intensivt för att minska den.

Kontakta reportern: helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".