Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykiatriker dömd för flera våldsbrott jobbar fortfarande i länet

Publicerat måndag 27 oktober 2014 kl 05.11
"Vi har ingen rätt att hindra folk att jobba inom vården"
(2:23 min)

Nu har närpsykiatrin i Norduppland, Hätö, återigen hamnat i fokus på grund av en psykiater som är verksam där. Nu gäller det en som fällts för flera våldsbrott.

Hätö granskades efter att det stormat kring dem för drygt ett år sen, men då kollade man inte vad personalen hade i bagaget.

Förra våren var kritiken skarp mot en psykiater och dåvarande ägaren av Hätö, efter att Sveriges Radio med dold mikrofon avslöjat hur han bemötte en ung kvinnlig patient.

Med anledning av kritiken beställde landstinget som upphandlat öppenvårdspsykiatrin i Norduppland av Hätö en medicinsk och ekonomisk utvärdering av deras olika mottagningar.

I konsultrapporten blir slutsatsen att problemen med bemötande på Hätö främst är kopplade till den psykiatern som då efter kritiken slutat ta emot patienter.

Trots att bakgrunden till granskningen var dåligt bemötande av patienter så kollade landstingets inhyrda konsult inte upp de andra läkarna på mottagningen.

En koll med HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, skulle visat att en läkare varnats efter att en patient han skrivit ut när han jobbat på ett annat ställe tidigare begått självmord. Den patientens änkeman hävdar dessutom att läkaren uppmanat till självmord.

Hade konsulten kontaktat tidigare arbetsgivare eller gjort en snabb sökning på internet hade man kunnat se att samma läkare dömdes år 2010 för bland att ha slagit ner en kvinna och sen sparkat henne i magen.

Han dömdes också för att sexuellt ofredat en ambulanssköterska och för att ha hota att mörda och strimla sina kollegors kroppar.

Och i dag är man på HSAN kritiska till att man inte fått veta om att läkaren dömts för våldsbrott, för man hade då velat pröva läkarlegitimationen igen.

Läkaren i fråga vill inte kommentera och verksamhetschefen på Hätö har vi sökt under flera dagar.

Efter Sveriges Radios rapportering har landstinget tagit upp läkaren till diskussion med Hätö. Men några krav har man inte ställt.

Anna-Karin Klomp, KD, ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, tvår sina händer och hon tycker granskningen förra året var bra.

– Vi granskade hur vården fungerade.

Men med facit i hand - borde man gjort fler kontroller tycker du?

– Det har inte kommit in synpunkter på vården senare kring det här heller, och vi var politiskt eniga att godkänna revisionen.

Hade det varit klokt att ta kontakt med tidigare arbetsgivare eller t ex googla på de medarbetare som finns?

– Vi har ingen rätt att hindra folk att jobba inom vården. Vi måste ju ändå också ha inställningen att en person som avtjänat sitt straff har sonat sitt brott. Är man inte lämplig att jobba inom vården då bör man inte heller få ha en legitimation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".