Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hon är nytt kommunalråd i Uppsala

Uppdaterat måndag 27 oktober 2014 kl 16.52
Publicerat måndag 27 oktober 2014 kl 12.43
"En jättetuff utmaning"
(0:44 min)
1 av 2
Caroline Andersson (S), kommunalråd i Uppsala. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Uppsalas kommunalråd. Fr v: Rickard Malmström (MP), Ilona Szatmari Waldau (V), Maria Gardfjell (MP), Marlene Burwick (S), Erik Pelling (S) och Caroline Andersson (S). Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Caroline Andersson - så heter ett av Uppsalas nya kommunalråd i det nya kommunstyret. Hon är socialdemokrat och får ansvar för den nya stora sammanslagna utbildningsnämnden som ska ha ansvar för alla stadier i skolan.

Det var när den nya rödgröna majoriteten i Uppsala kommun i dag presenterade sina kommunalråd som 30-åriga Caroline Andersson fanns bland de socialdemokratiska kommunalråden. Hon blir kommunalråd på 50 procent och ordförande i kommunens nya utbildningsnämnd på 50 procent.

Nytt kommunalråd blir också Miljöpartiets Rickard Malmström (på 50 procent), som får ansvar för idrott och fritid, arenor, föreningsliv och demokrati. Han blir också ordförande för fritids- och idrottsnämnden.

I övrigt är det de förväntade personerna som tar kommunalrådsposterna. Marlene Burwick (S) får kommunens högsta post som kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd. Hon kommer att ha ansvar för ekonomi och övergripande styrning men även för sysselsättning och näringslivsfrågor.

Erik Pelling (S) blir kommunalråd med ansvar för plan- och byggnadsfrågor, mark och exploatering, landsbygd, äldreomsorgen och flyktingmottagande.

Maria Gardfjell (MP) blir kommunstyrelsens förste vice ordförande, första gången som en miljöpartist haft den posten i Uppsala. Det är också första gången i Uppsala som Miljöpartiet har två kommunalråd. Gardfjell tar hand om frågor om hållbar stadsmiljö, miljö och klimat, gata och trafik, park och natur, friluftsområden, personalfrågor och IT och e-förvaltning.

Ilona Szatmari Waldau (V) blir kommunalråd för sociala frågor, jämställdhet, antidiskriminering, fritid för barn och unga samt konsumentfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".