Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det går att äta alger från Östersjön

Publicerat lördag 8 november 2014 kl 09.40
"Det smakade asiatiskt"
(1:25 min)
Strandalger i Burgsviken. Foto: Lasse Ahnell / Sveriges Radio

Vad skulle du gilla att äta inlagda alger från Östersjön? Kanske till din sushi eller någon annan fiskrätt. Det är något som Hushållningssällskapet har testat.

Testen har visat att det går att använda Östersjöns alger som människoföda säger Riina Noodapera vid hushållningssällskapet på Gotland:

– Det man är orolig för är att det ska innehålla mycket kadmium. Men det gjorde det inte. Det var väldigt låga halter av kadmium och andra tungmetaller, säger Riina Noodapera.

Men hur smakade Östersjöalgerna då? Hushållningssällskapet har testat att göra olika inläggningar till algerna.

– Den alg som heter Havssallad smakade asiatiskt. Röralgen smakade verkligen hav med sälta, säger Riina Noodapera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".