Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dementa ska ha kränkts vid boende i Heby kommun

Uppdaterat onsdag 12 november 2014 kl 16.07
Publicerat onsdag 12 november 2014 kl 11.29
Gunnel Pettersson, Heby kommun
(1:48 min)
Björn Dahlström (verksamhetschef äldre) och Gunnel Pettersson (förvaltningschef). Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio
Björn Dahlström (verksamhetschef äldre) och Gunnel Pettersson (förvaltningschef). Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio

Två anställda vid ett vård- och omsorgsboende i Heby kommun har stängts av från sitt arbete. Enligt kommunen rör det sig om ett kränkande bemötande av dementa.

-Det kan vara hårt språkbruk, att man inte har de mjuka händer som man behöver ha i omvårdnaden eller att man har en okänslighet för boende behov att få göra saker i sin egen takt, säger förvaltningschef Gunnel Pettersson på vård- och omsorgsförvaltningen.

Heby kommun ser allvarligt på det som har inträffat på det aktuella vård- och omsorgsboendet för dementa. De boende ska inte ha kallats för nedsättande saker. Däremot har tonen varit hård i samband med olika uppmaningar i vardagen på hemmet.

Personalen har även varit, vad kommunen kallar oförsiktiga, i sitt fysiska handhavande med de boende.

-Man har varit lite för hårdhänt, men inte så det har uppstått skador eller blåmärken eller så.

Kan du ge exempel på en sådan situation?

-Det kan handla om att man får hjälp med sina toalettbestyr, att man varit lite för hårdhänt vilket förorsakat att den enskilde boende har blivit ledsen, säger Gunnel Pettersson.

Det kan också ha handlat om ett stressigt arbetssätt, trots att man inte har behövt stressa.

Det var i våras, i samband med en organisationsförändring, som kommunen förstod att något inte stod rätt till på boendet. En anmälan ska göras till Inspektionen till vård och omsorg för en så kallad Lex Sarah-granskning. Vård- och omsorgsförvaltningeen ska nu kontrollera att de riktlinjer som finns följs samtidigt som de två som avstängts får individuell utbildning. Även övrig personal kommer att utbildas.

- Den nationella värdegrunden är inte bara ord. Den ska också verkställas i det dagliga arbetet, säger Gunnel Pettersson på Heby kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".