Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hebys politiska framtid kan avgöras i kväll

Publicerat måndag 24 november 2014 kl 17.08
"Det logiska är att största minoriteten tillsätter poster"
(1:44 min)
Marie Wilén (C). Foto: Sveriges Radio.
Marie Wilén (C). Foto: Sveriges Radio.

På kommunfullmäktigesammanträdet i kväll kan det klarna vilka partier som kommer att styra Heby kommun de närmaste åren.

Men det är fortfarande oklart hur det blir. Inget av de två blocken har en majoritet av rösterna i fullmäktige och i vågmästarposition finns Sverigedemokraterna. 

Sverigedemokraterna i Heby kommun har nu bestämt vem de tänker stödja som kommunstyrelsens ordförande när det i kväll ska klubbas vilka partier som ska styra kommunen de närmaste åren.

Men partiet vill inte i förväg berätta hur de resonerar. Det innebär att det fortfarande, en halvtimme före kommunfullmäktigesammanträdets start, är oklart vilka partier som kommer att få exempelvis den tunga posten som kommunstyrelsens ordförande.

– Det logiska borde ju vara att den största minoriteten ges möjlighet att tillsätta dessa poster, säger centerpartisten Marie Wilén som är en av kandidaterna till ordförandeposten.

Sverigedemokraterna gick starkt framåt i Heby i valet i september. De har nu fem mandat i kommunfullmäktige och inga av de andra partierna, som vill samarbeta med varandra får ihop en majoritet.

Allianspartierna har gått ihop med Miljöpartiet och Lokala partiet, och de har 20 av 41 mandat. Den största minoriteten. Socialdemokraterna och vänsterpartiet har 16 mandat.

Att Socialdemokraterna och Centerpartiet skulle gå ihop i en majoritet har nämnts som en möjlig lösning, men enligt centerpartisten Marie Wilén har inga förhandlingar skett mellan partierna.

– Vi har inte som enskilt parti fört diskussioner med Socialdemokraterna om att bilda majoritet, säger hon.

Det som ska beslutas i kväll är vem som blir kommunstyrelsens ordförande och kommunfullmäktiges ordförande.

Sverigedemokraterna kan spela en avgörande roll i valet, och deras gruppledare säger till P4 Uppland att de nu under eftermiddagen har enats om hur de ska rösta, men att de inte vill berätta hur de resonerar innan frågan är uppe i fullmäktige.

Om den största minoriteten skulle få igenom sina förslag till ordföranden så gäller det att sen också få igenom sin budget och den ska tas i december.

– Vi kommer att lyssna noggrant på de förslag som finns och man ska komma ihåg att i merparten av de frågor som det beslutas om så finns det en ganska stor samsyn, säger Marie Wilén (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".